Audioburst onthult zoekmachine voor nieuws in audioformaat

Als je zoekt naar nieuws, kom je eigenlijk alleen maar geschreven content tegen. Maar tegenwoordig komt veel nieuws en informatie ook onze wereld binnen via audio, bijvoorbeeld in de vorm van podcasts. Helaas kun je hierbij niet zoeken op inhoud, wat eigenlijk best vervelend is. De startup Audioburst heeft daar echter wat aan gedaan. Het heeft een zoekmachine voor audio gemaakt, meldt TechCrunch.

Het idee is dat je op fragmenten in audio kunt gaan zoeken, bijvoorbeeld van podcasts, radioprogramma’s of zelfs televisieprogramma’s. De zoekmachine neemt content uit diverse bronnen op, onder meer via partnerschappen met radioprogramma’s en podcasters.

Om de audio doorzoekbaar te maken, worden er dagelijks miljoenen audiosegmenten van ruim duizend bronnen toegevoegd. Daarna wordt er gebruik gemaakt van technieken als kunstmatige intelligentie en natural language processing om te begrijpen wat er besproken wordt en in welke context dat gedaan wordt. Alle content krijgt tags mee en wordt georganiseerd op een manier die een computer begrijpt.

Audioburst Search

Slim systeem

Typ jij vervolgens een woord in de zoekmachine, dan begrijpt het systeem dat je misschien niet letterlijk naar dat woord zocht. Typ je bijvoorbeeld “president”, dan weet Audioburst Search dat je “Donald Trump” bedoelde, ook al heb je zijn naam niet genoemd.

Het systeem is zelfs zo slim dat het weet wanneer er een advertentieblok begint, wanneer er een nieuwe spreker bij komt en wanneer er pauzes zijn. Op basis daarvan worden de fragmenten opgebroken in zogenaamde “bursts”. Daardoor kan het systeem je niet alleen doorsturen naar een programma waarin het gezochte onderwerp wordt besproken, maar zelfs naar het specifieke fragment waarin de discussie plaatsvond.

Audioburst Search

Toekomst

In de toekomst moet het systeem nog meer gaan kunnen. Zo moet het jouw persoonlijke voorkeuren gaan begrijpen, om aan je wensen te voldoen. Ben je bijvoorbeeld fan van een bepaalde voetbalclub en hebben ze hun laatste wedstrijd gewonnen, dan wordt je doorverwezen naar een fragment waarin er positief over wordt gesproken. Heeft je team verloren, dan krijg je mogelijk een fragment met wat minder emotie.

Audioburst Search is vanaf vandaag te gebruiken op je pc en smartphone of tablet. Let wel: er zitten op dit moment eigenlijk alleen maar Amerikaanse bronnen in, dus voor Nederlandse fragmenten kun je hier nog niet terecht.

0 Reacties
Reageer