WikiLeaks-baas Julian Assange: ‘Ik ben blij met de opkomst van nepnieuws’

Je verwacht het niet, maar er zijn ook mensen blij met de komst van nepnieuws. WikiLeaks-oprichter Julian Assange zei tijdens een Q&A (via satelliet) in Sydney: “Ik kon precies zien waar dit heen ging. Ik was er best blij mee.” Daarnaast beschreef hij Wikileaks als een prachtige bibliotheek die je kunt vertrouwen, schrijft CNET.

“Toen het verhaal van nepnieuws de wereld in kwam en het door de neo-liberale pers werd verwijderd en bekritiseerd, kon ik precies zien waar dit heen ging. Ik was er best blij mee”, aldus Assange tegenover het publiek. “WikiLeaks is er blij dat er een verhaal is over nepnieuws in de wereld, omdat wij nog nooit fouten hebben gemaakt bij het delen van de waarheid.”

De traditionele pers beschreef Assange als’ opportunistische  scherpschutters’. “Als je een artikel in de krant leest, lees je tekst die ontworpen is om jou als persoon te beïnvloeden.” Bij WikiLeaks is dat niet het geval, stelt de oprichter van de website.

“Ik denk dat dat de echte schoonheid is van WikiLeaks”, zegt Assange, verwijzend naar zijn opmerking over WikiLeaks als “betrouwbare bibliotheek”. “Het is een zee van informatie, een schat, een intellectuele schat, de rebelse bibliotheek van Alexandrië waar je in kunt gaan.” De bibliotheek van Alexandrië was een van de grootste en belangrijkste bibliotheken in de oude tijd.

WikiLeaks en de verkiezingen

WikiLeaks zegt misschien betrouwbaar te zijn, maar tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen richtte het zich duidelijk op één kamp. Zo publiceerde de website bijna 20.000 e-mails die verstuurd werden door en aan de top van de Democratische partij en waarschijnlijk waren buitgemaakt door Russische hackers.

Uit de berichten kwamen onder meer geruchten voort dat Clinton en haar campagnemanager John Podesta satanische rituelen uitvoerden. De publicaties van WikiLeaks zijn daarmee de bron geweest voor een deel van het nepnieuws.

Daarnaast ligt de website flink onder vuur vanwege hun omgang met persoonlijke informatie. Eerder dit jaar werd het plan om een database met informatie van geverifieerde Twitter-gebruikers aan te maken. Dat plan ging niet door, omdat het publiek hier woedend over werd. Persbureau AP beschuldigde de website er in augustus verder nog van dat ze gevoelige details van honderden onschuldige mensen naar buiten brachten. Hierbij zaten onder meer tieners die het slachtoffer waren geworden van verkrachting.

Onderduiken

Assange verblijft ondertussen nog steeds op de ambassade van Ecuador in Londen. Daar zit hij omdat hij beschuldigd wordt van verkrachting in Zweden. Hij is bang dat als hij naar Zweden gaat voor de rechtszaak, dat hij wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Daar moet hij zich verantwoorden voor diverse onthullingen met betrekking tot het land.

In januari zei hij dat hij zichzelf zou overdragen aan de VS als klokkenluider Chelsea Manning een pardon zou krijgen. Dat pardon kreeg ze, ze wordt in mei dit jaar vrijgelaten. Assange zegt echter dat het aanbod alleen gold als Manning direct werd vrijgelaten. Daardoor komt hij nu alsnog niet naar de Verenigde Staten.

0 Reacties
Reageer