Artveoli zorgt voor frisse lucht in je huis dankzij algen

In grote steden is luchtverontreiniging een groot probleem. Artveoli denkt hier een goede oplossing voor te hebben. Zij maken een luchtreiniger dat CO2 omzet naar zuurstof, door de fotosynthetische eigenschappen van algen te gebruiken.

De luchtreiniger van Artveoli maakt gebruik van microfluidics, waar medeoprichter Alina Adams eerder al mee werkte. Met microfluidics wordt het onderzoek bedoeld dat kijkt hoe vloeistoffen anders zijn op een microscopische schaal en hoe deze verschillen gebruikt kunnen worden in bepaalde situaties. Adams optimaliseerde deze vloeistoffen voor de luchtreiniger, waardoor de algen CO2 op grote schaal kunnen omzetten naar zuurstof. “Ik dacht, we hebben planten die frisse lucht maken, dus hoe kunnen we veel planten in gebouwen krijgen?” vertelt Adams aan TechCrunch.

Nadeel van het systeem is dat de algen niet voor eeuwig leven, en je deze dus uiteindelijk uit het apparaat moet halen. Dit doe je door de filters te vervangen en nieuwe algen toe te voegen. De bedoeling is echter wel om het proces erg eenvoudig te maken, alsof je een nieuwe cartridge in je printer doet. Het vervangen moet drie à vier keer per jaar, vertelt Adams. De prijzen voor nieuwe filters moeten vergelijkbaar worden met die van bestaande filters voor andere luchtreinigers.

Design

Om het apparaat een mooier uiterlijk te geven, werkt Artveoli samen met diverse ontwerpers om diverse covers aan te bieden. Ook wordt er gekeken naar de mogelijkheid om een touchscreen of een whiteboard op het apparaat te zetten. Elke luchtreiniger krijgt bovendien wifii-sensoren, waardoor je de niveaus van gasuitwisseling kunt bekijken.

Artveoli gaat zich eerst richten op de zakelijke markt, maar wil de luchtreiniger uiteindelijk bij je thuis brengen. Ieder apparaat wordt met de hand gemaakt en op kantoor geïnstalleerd. Daardoor gaan de prijzen en afmetingen van de luchtreinigers verschillen. Maar volgens Adams zijn de prijzen te vergelijken met huidige luchtreinigers: “van een paar honderd dollar tot een paar duizend.” Het doel is om de eerste luchtreiniger dit jaar te maken. De eerste versies moeten in 2o17 verzonden worden.

0 Reacties
Reageer