Archief van Snowden-materiaal nu door te pluizen

Edward Snowden toonde bijna drie jaar geleden het data mining-programma PRISM van de NSA aan de wereld. Glenn Greenwald van The Intercept kwam met de berichtgeving, en gaat nu nog een stap verder. De website geeft toegang tot het archief van internationale NSA-documenten die journalisten in de richting van andere interessante verhalen kan leiden. Daarnaast gaat The Intercept samenwerken met nationale en internationale media om toegang te verschaffen tot de gevoelige documenten die zij in hun bezit hebben.

166 documenten uit de NSA’s interne nieuwsbrief die alles omvatten van “serieuze, gedetailleerde rapporten over geheime toezichtprogramma’s van de NSA tot luchtige, niet noemenswaardige gesprekken over vakanties van analisten” zijn al gepubliceerd. Greenwald benadrukt dat die nieuwsbrieven, hoewel ze soms triviaal lijken, al regelmatig de bron waren van “significante onthullingen”.

Na vandaag komt de site op regelmatige basis met nieuwe nieuwsbrieven, die SIDtoday heten, en met samenvattingen van de content die er in gevonden werd. Dit deden ze ook met het verhaal over de inmenging van de NSA bij de ondervragingen over Guantánamo.

Content verspreiden onder journalisten

Het tweede deel van de aankondiging van The Intercept is misschien niet zichtbaar voor het grote publiek, maar niet minder interessant. Volgens de website hebben ze een manier gevonden binnen de ingewikkelde juridische en beveiligingszaken die bij de verspreiding van een groter aantal publicaties voor journalisten. “We hebben er nu vertrouwen in dat we dit op regelmatige basis kunnen doen met de verantwoordelijkheid die door deze materialen gevraagd wordt en met toestemming van onze bron”, schrijft Greenwald.

The Washington Post, New York Times en The Guardian hebben al stukken van het originele lek gepubliceerd. Volgens The Intercept zijn de documenten bovendien al gedeeld met ruim een dozijn aan media over de gehele wereld, zodat journalisten de verhalen kunnen maken die hen direct aangaan.

Onthullingen van Snowden

Edward Snowden werd wereldwijd bekend nadat hij in 2013 geheime NSA-documenten lekte over het bestaan van PRISM. Sinds die periode zit hij ondergedoken voor de Amerikaanse overheid – op het moment in Rusland – die hem als een verrader ziet en hem wil straffen. In Europa wordt hij sinds oktober vorig jaar als mensenrechtenactivist gezien, waardoor hij door de EU-landen beschermd wordt.

Onlangonthulde The Intercept, op basis van de informatie die de klokkenluider leverde, dat de Amerikaanse NSA en Britse inlichtingendienst GCHQ Israëlische drones hebben gehackt om militaire operaties en gebieden in het Midden-Oosten te observeren.

Sinds zijn onthullingen wordt Snowden gezien als een belangrijke expert op het gebied van beveiliging. Zo gaf hij zijn mening over het debacle tussen Apple en de FBI, kwam hij met een lijst met de meest veilige wachtwoorden en is er zelfs een volledige versleutelde smartphone naar hem vernoemd.

Ondertussen wordt er ook gewerkt aan een documentaire over de klokkenluider, genaamd ‘Snowden’. De film vertelt het verhaal van Snowden en hoe hij de documenten aan de pers lekte. Jospeh Gorden-Levitt speelt hierin de hoofdrol. Overigens kwam er in 2014 ook al een film over Snowden uit, een documentaire genaamd ‘CitizenFour‘.

0 Reacties
Reageer