AR-app van Mauritshuis brengt schilderij van Rembrandt tot leven

Mauritshuis Rembrandt AR-app

Het schilderij ‘De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp’ van Rembrandt is behoorlijk bekend. Maar hoe mooi het schilderij ook is, je kunt nog niet daadwerkelijk de wereld instappen en rondkijken. Tot nu dan, want het Mauritshuis in Den Haag heeft een augmented reality (AR)-app uitgebracht waarmee dit wel kan.

De app laat je met je telefoon of tablet letterlijk het Anatomisch Theater van 1632 instappen en meekijken over de schouder van Rembrandt. Hierbij kun je rondlopen in het theater en ieder detail zien met je telefoon.

Het schilderij was behoorlijk belangrijk voor Rembrandt zelf. Het was namelijk een van zijn eerste belangrijke opdrachten. Tijdens de lessen van Dr. Nicolaes Tulp – die Rembrandt vroeg om hem en zijn gildebroeders te portretteren – kon je zien hoe een ter dood veroordeelde crimineel werd ontleed.

Mauritshuis Rembrandt AR-app

App maken

Om het schilderij naar augmented reality te brengen, werden er look-a-likes van de hoofdpersonen ingehuurd en aangekleed in ’17de-eeuwse’ kostuums. De mensen werden vervolgens met een 3D-scanner die uit 600 spiegelreflexcamera’s bestaat gescand.

Ook werd het oorspronkelijke theater ‘In de Waag’ met een 3D-scanner vastgelegd. Al die scans werden samengevoegd, waarna 3D-artiesten de juiste kleuren, texturen en licht hebben toegevoegd.

Het resultaat kun je gratis downloaden voor iOS en Android.

0 Reacties
Reageer