Een kleine doorbraak: Apple gaat onderzoek naar kunstmatige intelligentie publiceren

Apple staat er om bekend om heel gesloten te zijn. Het is dus ook geen verrassing dat het bedrijf zijn onderzoek naar kunstmatige intelligentie, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Google, niet deelde met de wereld. Maar het Apple onder Tim Cook is niet meer het Apple dan het was onder Steve Jobs. Het bedrijf is opener geworden. En nu ook op dit vlak, want Russ Salakhutdinov, de AI Director van het bedrijf, heeft aangekondigd onderzoek te gaan publiceren.

Verschillende journalisten hebben Apple gebruikt om meer details, maar die geeft het bedrijf niet. Het blijft toch Apple… Maar het ziet er in ieder geval goed uit.

Voor de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie is het delen van onderzoek belangrijk, juist omdat veel baanbrekend onderzoek niet op universiteiten maar bij bedrijven gebeurt. Waar de wetenschappelijke wereld draait om het delen van onderzoeksresultaten, draait het bedrijven om beter zijn dan de rest. Onderzoek delen is voor hen is in de basis dus helemaal niet interessant.

Waarom ze het toch doen? Om samen te kunnen werken en profiteren van het onderzoek van anderen, vooral ook van universiteiten. Maar vooral ook: om goede onderzoekers en ontwikkelaars aan zich te kunnen binden. Daar is nu al een tekort aan, en de verwachting is dat dit probleem alleen maar groter gaat worden.

Onderzoek openbaren kan overigens ook helpen om de negatieve kant van de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie goed in de gaten te houden. Onlangs schreef ik nog over OpenAI die daar druk mee is. Nederlander Tim Salimans, research analist, roemde Google en Microsoft omdat ze relatief open zijn. “Dat terwijl andere bedrijven juist heel gesloten zijn”, zei hij.

0 Reacties
Reageer