Apple en Qualcomm zijn al jaren met elkaar in gevecht, onder meer wegens patenten. Maar nu is er in een van de zaken een conclusie gekomen. De rechter heeft namelijk besloten dat de iPhone-fabrikant inderdaad patenten van Qualcomm heeft geschonden en ongeveer 31 miljoen dollar moet betalen. Dat meldt Reuters.
Qualcomm klaagde Apple vorig jaar aan omdat de iPhone-maker patenten gerelateerd aan het verbeteren van de accuduur van mobiele telefoons had geschonden. Qualcomm eiste daarbij dat de onbetaalde royalties van de patenten – maximaal 1,41 dollar per iPhone – werden betaald.
En dat gebeurd nu dus. In totaal moet Apple maar liefst 31 miljoen dollar betalen. Dat is een schijntje voor het bedrijf, dat een waarde van 866 miljard dollar en een jaarlijkse omzet van honderden miljarden dollar heeft. Maar het is wel een overwinning voor Qualcomm in een gevecht dat al twee jaar duurt.
Reacties
“De technologieën die Qualcomm en anderen hebben uitgevonden, maakten het mogelijk voor Apple om de markt op te komen en zo snel zo succesvol te worden”, aldus Don Rosenberg, advocaat van Qualcomm. “We zijn dankbaar dat rechtbanken over de gehele wereld de strategie van Apple om niet te betalen voor ons intellectueel eigendom afwijzen.”
Apple zegt op zijn beurt dat het teleurgesteld is door de uitkomst. “Qualcomm’s doorlopende campagne van claims over patentschending is niets meer dan een poging om af te leiden van grotere problemen met onderzoeken naar hun zakelijke praktijken in de Amerikaanse federale rechtbank”, aldus de iPhone-fabrikant.
Of Apple in hoger beroep gaat, is onbekend. Het bedrijf weigerde daar op te reageren.
Gevecht
Het gevecht tussen de twee bedrijven begon twee jaar geleden toen Apple een rechtszaak aanspande tegen Qualcomm, omdat de chip-fabrikant zijn machtspositie zou misbruiken. Qualcomm zou namelijk zowel licenties uitgeven op patenten, als de chips verkopen aan smartphone-makers. Daardoor wordt dus twee keer betaald. De rechtszaak hierover start in april.
Apple besloot uiteindelijk om Qualcomm niet langer te betalen, waarop de chipfabrikant zelf een rechtszaak aanspande. Inmiddels bestaat het gevecht uit tientallen rechtszaken wereldwijd, onder meer over patentschending door Apple.