‘Apple maakt een speciale chip voor kunstmatige intelligentie in de iPhone’

Apple is met Siri al sinds 2011 zichtbaar bezig met kunstmatige intelligentie, maar gaat dit nog verder integreren in de iPhone. Volgens Bloomberg is het bedrijf bezig met de ontwikkeling van een speciale chip voor dat toestel.  Chipmaker ARM kondigde een soortgelijke chip voor smartphones aan.

Apple werkt volgens het persbureau aan een gespecialiseerde chip voor toepassingen rond kunstmatige intelligentie. De chip voor in de iPhone zou mogelijk de naam Apple Neural Engine meekrijgen en zou in de toekomst in de iPhone terecht komen en de batterij zuiniger maken. Ook taken als gezichtsherkenning en spraakherkenning worden door de chip efficiënter uitgevoerd. Het is niet duidelijk of de chip in de iPhone van dit jaar terecht komt, maar volgens Bloomberg wordt hij al getest in prototypes van toekomstige iPhones.

Voor Apple heeft een dergelijke chip meerwaarde, omdat het bedrijf veel kunstmatige intelligentie lokaal op smartphones uit wil voeren. Persoonlijke data hoeft dan niet naar (cloud)servers te worden verstuurd om daar te worden geanalyseerd en Apple heeft dan dus ook geen toegang tot de de data, wat goed is voor de veiligheid en privacy van gebruikers.

Normaal gesproken zegt Apple niet veel over de toekomstplannen, maar CEO Tim Cook hintte de afgelopen jaren al vaker op een focus die op augmented reality en kunstmatige intelligentie ligt. Beiden zijn onderdeel van veelbelovende nieuwe technologieën als de zelfrijdende auto, geavanceerde digitale assistenten en het in context plaatsen van wat een camera ziet.

ARM kondigt AI-chip aan

Naast de geruchten bij Apple bevestigde chipmaker ARM wél zelf een nieuwe processor voor kunstmatige intelligentie. ARM is hofleverancier van veel grote smartphonefabrikanten. De chip moet in de toekomst dan ook in die nieuwe telefoons zitten, maar ook in tablets, (zelfrijdende) auto’s, en een reeks ingebouwde apparaten.

Marketingchef John Ronco van ARM zegt tegen The Verge dat kunstmatige intelligentie de komende drie tot vijf jaar ‘met 50 keer verbetert’.  Voor die nieuwe technologie is veel nieuwe rekenkracht nodig die ondertussen niet te veel van de accu vraagt. Volgens ARM voldoet deze chip, die Dynamiq heet, aan die eisen.

0 Reacties
Reageer