Apple komt in verzet tegen Amerikaanse overheid om encryptie te beschermen

Een Amerikaanse rechter heeft Apple verplicht om mee te werken aan het kraken van de beveiliging van een terrorist. De man, Syed Rizwan Farook, schoot in december samen met zijn vrouw veertien mensen dood in de plaats San Bernardino. Doordat alle data op iPhones standaard versleuteld is, krijgt de FBI geen toegang tot de telefoon, terwijl dat mogelijk kan helpen bij het onderzoek. Apple weigert daarbij te helpen, maar nu wordt het er juridisch toe verplicht.

Het techbedrijf moet de functie uitschakelen die er voor zorgt dat de iPhone wordt gewist als tien keer de foute pincode wordt ingevoerd. Als die functie uitstaat kan de FBI immers alle mogelijke pincodes uitproberen en zo de telefoon ontgrendelen. Apple is op zijn zachtst gezegd ‘not amused’, want het bedrijf zet juist in op strenge encryptie en privacy en is actief tegenstander van de wensen die inlichtingendiensten hebben om toegang te krijgen tot diensten en producten van Apple. Voor Tim Cook dan ook reden om een open brief te sturen naar alle Apple-gebruikers:

Dit moment vraagt om een publiek discussie en we willen dat onze klanten en iedereen in het land begrijpen wat er op het spel staat.

Belang encryptie

Cook legt uit dat de FBI vanwege deze zaak aan Apple heeft gevraagd om een achterdeurtje in de beveiliging van de iPhone te bouwen in een speciale versie van iOS. Het risico is dat die software vervolgens ook door anderen zou kunnen worden misbruikt met alle gevolgen van dien. Apple weigert daar aan mee te werken. Het wil principieel geen achterdeurtjes in zijn software bouwen of zelf toegang hebben tot data van klanten.

Cook schrijft daarover:

Smartphones worden door mensen gebruikt om grote hoeveelheden persoonlijk informatie op te slaan. Al die informatie moet worden beschermd tegen hackers en criminelen die hier bij willen kunnen, die het willen stelen, die het willen gebruiken zonder dat je het weet of dat je toestemming hebt gegeven. Consumenten verwachten dat Apple en andere technologiebedrijven alles in hun macht doen om hun persoonlijke informatie te beschermen.

Afbreuk doen aan de beveiliging van onze persoonlijk informatie kan risico’s met zich meebrengen voor onze persoonlijke veiligheid. Dat is waarom encryptie zo belangrijk is geworden voor ons allemaal.

Gevaarlijk precedent

Cook geeft verder aan dat er voor Apple geen mogelijkheid is om de informatie van zijn klanten te ontsleutelen, omdat de inhoud van iPhones het bedrijf “niets aangaat”. De Apple-baas geeft aan dat de uitspraak van de rechter die Apple verplicht om een achterdeurtje in zijn software bouwt een “gevaarlijk precedent” schept en dat het het gevoel heeft om nu in actie te komen tegen het handelen van de overheid. Hij gaat zelfs zo ver dat hij zegt dat de vrijheden van Amerikaanse burgers in gevaar komen door deze uitspraak.

Helemaal nieuw zijn de uitspraken van Cook trouwens niet. Hij heeft al herhaaldelijk aangegeven hoe belangrijk hij encryptie vindt en dat Apple geen achterdeurtjes gaat inbouwen in zijn producten en diensten. Met deze brief gaat hij alleen nog een stap verder, omdat Apple nu wordt gedwongen om iets te doen dat indruist tegen de principes van het bedrijf.

0 Reacties
Reageer