Als het gaat om besturingssystemen van computer dan is Windows al sinds de jaren 80 dominant. Natuurlijk is het aandeel van Macs de afgelopen tien jaar gegroeid en de laatste paar jaar zien we ook Chrome OS opkomen, maar nog steeds zijn de aandelen hiervan slechts marginaal als je het vergelijkt met Windows. De concurrentie voor Microsoft komt uiteindelijk dan ook van een andere kant: mobiel.
Smartphones zijn het apparaat geworden waarmee mensen op internet gaan. In opkomende economieën hebben mensen vaak niet eens een pc, maar enkel een goedkope telefoon om het internet om te gaan. En dat zien we terug in de cijfers: volgens Statcounter, dat de bezoeken van zo’n 2,5 miljoen websites (goed voor 15 miljard pageviews per maand) in kaart brengt, is het marktaandeel van Android nu groter dan van Windows.
Trend
Als je de mobiele besturingssystemen en desktopbesturingsystemen optelt dan waren mobiele apparaten (smartphones en tablets) al langer groter dan traditionele computers (laptops en desktops). Echter: Windows bleef tot voor kort het grootste besturingssysteem. Afgelopen maand werd het omslagpunt bereikt. Het marktaandeel van Windows is volgens Statcounter nu 37,91 procent, tegenover 37,93 procent voor Android.
Het gaat om een klein verschil en het zijn slechts cijfers van één partij. Het zou dus best kunnen zijn dat het omslagpunt in werkelijkheid al eerder bereikt is of pas ergens de komende maanden bereikt wordt. Het past echter perfect in het plaatje dat gevormd wordt over cijfers van stijgende smartphoneverkopen en dalende pc-verkopen. En de cijfers over hoe groot het marktaandeel van Android is op de mobiele markt natuurlijk.
Europa vs. Azië
Overigens: als je lokaal kijkt dan wint Windows het in het westen nog makkelijk van Android. In Europa heeft het besturingssysteem op de onderzochte websites nog steeds een marktaandeel van 51,7 procent (Android zit op 23,6 procent), terwijl het in Azië andersom is: daar staat de Android-teller op 52,2 procent tegenover 29,2 procent voor Windows.