Ancilla van de Leest over het belang van privacy tijdens de aankomende verkiezingen

Carmen Sijbrands

De Piratenpartij aast op een zetel bij de Tweede Kamerverkiezingen omdat issues omtrent privacy en cybersecurity 'nu actueler zijn dan ooit'.

Het belang van onze privacy is anno 2017 een actueler verkiezingsthema dan ooit. Wanneer we de deur van ons huis achter ons dicht trekken, worden we tegenwoordig op allerlei mogelijke manieren gevolgd. Juist daarom is het zo van belang dat de Piratenpartij komende verkiezing een zetel in de Tweede Kamer verwerft, aldus lijsttrekker Ancilla van de Leest, die zich hard wil maken voor ons fundamentele recht op privacy.

Ancilla van de LeestAncilla van de LeestVan de Leest (31) werd bekend als internationaal model, maar zet zich de laatste jaren in voor burgerrechten. Ze was lange tijd het gezicht van Bits of Freedom en sloot zich daarna aan bij de Piratenpartij, waar ze nu lijstrekker is voor de Tweede Kamerverkiezingen.En er was afgelopen week goed nieuws voor de Piratenpartij: de partij heeft de kieslijst gehaald in elke regio en mag dus (landelijk) mee doen aan de verkiezingen in maart. Maar wat kan een kleine partij als de Piratenpartij daar bereiken? En waarom is het van belang dat de partij straks één of meerdere zetels in de Tweede Kamer behaalt? “Er is op dit moment maar zeer weinig aandacht voor onze burgerrechten, waaronder het recht op privacy”, zegt van de Leest. “Naar mijn mening is het een beetje een ondergeschoven kindje, terwijl privacy juist belangrijker is dan ooit.”

“Kijk alleen al naar de recente datalekken bij gemeentes en de Belastingdienst. Onze onderwerpen komen steeds vaker in het nieuws en daarmee wordt de urgentie van onze partij steeds groter”.

De verkiezingsfilm van PPNL, een acronym voor de Piratenpartij

Privacy waarborging

Het belangrijkste partijstandpunt van de Piratenpartij is dan ook: privacy van burgers dient gewaarborgd te worden. “Het is belangrijk dat we de naleving van alle privacy-beschermende maatregelen aanscherpen”, schrijft de partij op hun website.

Dat de Piratenpartij een one-issue partij zou zijn, is volgens van de Leest echter een grote misvatting. In haar livechat op Reddit eerder deze week vertelt ze: “Digitalisering van de samenleving heeft impact op bijna alle aspecten die op de politieke agenda staan. In ons partijprogramma komen dan ook veel andere onderwerpen aan bod dan alleen downloaden of privacy, waaronder drugsbeleid, justitie, gezondheidszorg, onderwijs, werkgelegenheid en immigratie.”

IJsland als voorbeeld

De lijsttrekker van de Piratenpartij vindt bovendien dat Nederland een voorbeeld mag nemen aan een land als IJsland. Daar zijn tientallen corrupte bankiers in de gevangenis beland, maar in Nederland is er uiteindelijk niemand veroordeeld voor de misstappen tijdens de financiële crisis. “Zij hebben schoon schip gemaakt, wij modderen verder en de onderliggende problemen in ons economische stelsel zijn niet aangepakt. Ik verwacht dat het ons nog veel meer maatschappelijke schade gaat opleveren”, vertelt zij in de livechat op Reddit.

Eerder deze week werd bekend dat de Nederlandse regering besloten heeft om de Tweede Verkiezingen in zijn geheel te laten plaats vinden met behulp van papieren stembiljetten. De dreiging van een mogelijke hack op de digitale stemmachines, zou te hoog zijn volgens minister Plasterk. De invloed van digitale (on)veiligheid zoals het gebruik van stemcomputers is iets dat de Piratenpartij al langer aan de kaak stelt.

De vrouwelijke lijsttrekker vertelt tegen Numrush dat drie zetels in de Kamer niet onhaalbaar zijn. “Op dit moment zijn we met meer dan 1000 piraten, waaronder ikzelf, Rico Brouwer en Matthijs Pontier, en meer dan 30 op de kieslijst. Ik denk dat wij met zijn drieën het erg ver kunnen schoppen.” Om deze zetels te behalen is de partij druk bezig met hun campagne. “We zijn heel actief op Twitter, houden livechats en daarnaast organiseren we verschillende kroegmeetingen door heel Nederland waar zowel piraten als niet-piraten bij elkaar komen.”

‘Turnkey tyranny’

De vraag hoe de vrouwelijke lijsttrekker over de Amerikaanse president Donald Trump op dit moment denkt, kunnen we natuurlijk niet links laten liggen. Van de Leest is echter van mening dat Amerika al jaren bezig is met het terugschroeven van de vrijheid van burgers.

“Om heel eerlijk te zijn, is het niks nieuws. Het begon in 2001 al met de Patriot Act en sindsdien is het alleen maar erger geworden. Obama was misschien wel een charmante man, maar ook onder zijn beleid lagen burgerrechten al onder vuur.” Van de Leest duidt daarmee op de achterdeurtjes die ook de Nederlandse regering wil inbouwen tot diensten, zoals WhatsApp, zodat zij altijd toegang kunnen krijgen tot iemand’s persoonlijke gesprekken.

Burgerrechten zijn er om ons tegen een almachtige overheid te beschermen. - Ancilla van de LeestPrivacy voorvechter Edward Snowden noemt het in 2016 de “Turnkey tyranny” een uitspraak die volgens de leider van de Piratenpartij volledig op zijn plaats is. “Wat als een individu de sleutel krijgt en zegt: ‘Laten we de sleutel omdraaien’ waarmee een machthebber de technologische mogelijkheden heeft om ultieme politieke macht voor zichzelf te garanderen. Burgerrechten zijn er om ons tegen een almachtige overheid te beschermen.”

De Piratenpartij wil Nederland waarschuwen dat we moeten uitkijken met dat soort wetten. “Het is een kwestie van tijd dat iemand er misbruik van maakt”, zegt Van de Leest.

0 Reacties
Reageer