Regering Trump wil netneutraliteit in de VS terugdraaien

De regering van president Donald Trump gaat zijn pijlen richten op netneutraliteit. Dat schrijft The New York Times. De regering liet gisteren weten dat het de regels hierover die ingesteld werden onder Barack Obama over boord wil gooien.

In 2015 keurde de FCC regels voor netneutraliteit goed. Het doel hiervan was om het open internet te behouden en om er zeker van te zijn dat bedrijven niet meer zouden betalen voor snel internet en de rest een trage verbinding zou krijgen.

Netneutraliteit houdt namelijk in dat al het verkeer gelijkwaardig behandeld moet worden. Daardoor kost streamen via Netflix je evenveel als het versturen van een WhatsAppje. Bepaald dataverkeer mag bovendien niet worden voorgetrokken of achtergesteld worden. Volgens voorstanders van netneutraliteit zijn de regels belangrijk om de concurrentie onder internetbedrijven te waarborgen.

Winnaars en verliezers

Sean Spicer, de woordvoerder van het Witte Huis, zei echter in een persconferentie dat de regels rondom netneutraliteit de services binnen de telecommunicatie en kabelinternet aantasten. Dit wil hij terug gaan draaien. Volgens Spicer heeft Obama namelijk beperkingen opgelegd op een soort bedrijf, namelijk aanbieders van internetdiensten. Daarmee zou hij “winnaars en verliezers” hebben gekozen.

Het probleem is dat die bedrijven nu als zogenaamde “common carriers” zijn aangemerkt. Hier hebben diverse ondernemingen tegen gevochten, omdat ze zich moeten houden aan regels tegen blokkades en discriminatie. De overheid zou daardoor meer kunnen bepalen, waardoor minder mensen willen investeren in de organisaties en de prijzen voor klanten uiteindelijk omhoog zouden gaan.

De opmerkingen maakte Spicer tijdens een persconferentie nadat het Congress had besloten om de privacyregels van Obama terug te draaien. Daardoor mogen internetbedrijven de browsegeschiedenis van hun klanten verkopen.

Zorgen waren er al

Er zijn al langer zorgen over netneutraliteit onder het bewind van Trump. Hij is namelijk geen voorstander van de regulering. En ook de man die hij dit jaar aanstelde als de nieuwe baas van de FCC, Ajit Pai, is er fel op tegen. Toen hij nog commissielid was van de organisatie stemde hij bijvoorbeeld al tegen.

Daarnaast zijn veel Republikeinen tegen netneutraliteit en ook zij stemden in het verleden vaak tegen. Nu hebben ze echter in zowel het Congress en de Senaat een meerderheid. En ook binnen de FCC zijn de meeste leden republikeins gezind. Het terugdraaien van de regels lijkt dus kinderspel.

Het is echter toch niet zo simpel om dat te doen. Het proces via het Congress duurt bijvoorbeeld vrij lang. Daarnaast kreeg de FCC ruim een miljoen reacties van burgers toen het in 2014 en 2015 bezig was met de regels. Het overgrote deel was voor netneutraliteit. Het nu weghalen zal dus op flink wat protesten komen te staan.

0 Reacties
Reageer