AFM pleit voor verbod op riskante beleggingen met cryptovaluta en binaire opties

De toezichthouder voor de financiële sector, de Autoriteit Financiële Markten (AFM), vindt dat riskante beleggingen die steeds meer online aan de man worden gebracht verboden moeten worden. Dat zegt Merel Vroonhoven, bestuursvoorzitter van de organisatie, in de Volkskrant. Het gaat onder meer om cryptomunten als de bitcoin.

Mensen zijn volgens Van Vroonhoven door de extreem lage spaarrente gevoeliger geworden voor beleggingen “waarbij wordt geschermd met hoge rendementen”. “Ze onderschatten daarvan de risico’s.” Uit onderzoek uit oktober blijkt dat 135 duizend Nederlanders al in cryptovaluta beleggen, een verdubbeling ten opzichte van 2016. 150 duizend Nederlanders overwegen cryptovaluta te kopen.

Volgens Van Vroonhoven spelen aanbieders van riskante beleggingen via internet in op de “fear of missing out”. Zo zijn er producten te koop waarmee je kunt speculeren op de koersstijgingen en -dalingen van cryptovaluta. Die kunnen sinds kort verboden worden. De cryptomunten zelf kunnen dat niet, omdat het geen beleggingsproducten zijn.

Volgens Van Vroonhoven is er sprake van gamification van de financiële sector. “Het onderscheid tussen financiële producten en gokken vervaagt. Maar beleggingsproducten zijn geen games en de bitcoin is geen spelletje. Mijn zorg is dat met name de jongere generatie, die hiermee opgroeit, het verschil niet meer ziet.”

Binaire opties

Die gamification zie je ook terug in bijvoorbeeld binaire opties. Met een binaire optie gok je dat de koers van een aandeel stijgt of daalt. Gok je goed, dan krijg je je inleg plus bijvoorbeeld 80 procent winst terug. Gok je echter verkeerd, dan raak je je hele inleg kwijt. De winst is relatief lager dan het verlies, waardoor een belegger die vaak binaire opties koopt bijna altijd het schip in gaat. Het wordt dan ook vergeleken met roulette spelen in een casino.

0 Reacties
Reageer