Zo voorkomt Nest dat Google kan meekijken in jouw woonkamer

Nest presenteerde de gloednieuwe Nest Cam vandaag ook in Nederland. De camera laat je 24/7 volgen wat er gebeurt in je woonkamer, kantoor of garage, terwijl je de beelden ook op kunt slaan in de cloud. Maar moet je dat willen, want Nest is toch onderdeel van Google?

Het is vermoedelijk de natte droom van elke Google Ads-verkoper: live meekijken met wat jij allemaal uitspookt in huis, zodat jij nog gerichtere advertenties te zien krijgt. Na de aankondiging van de Nest Cam waren er dan ook de nodige scepsis. Google is immers eigenaar van Nest, maar heeft geen al te beste reputatie als het aankomt op privacy. En wees reëel: die investering van 3,2 miljard dollar moet terugverdiend worden, toch? Zijn die vraagtekens terecht of hoeven we ons geen zorgen te maken over de beelden die de Nest Cam registreert?

Dat laatste, zo stelt Lionel Paillet, general manager Europa bij Nest. Hij vertelde in Amsterdam niet alleen over de nieuwe Nest Cam en de Nest Protect, maar legde ons ook uit hoe Nest omgaat met de privacy van zijn gebruikers. “Privacy is al één van onze kernwaarden sinds we vijf jaar geleden begonnen in onze garage in Californië. Daar is in de tussentijd niets aan veranderd. Een huis is je meest dierbare bezit, dus als we privacy niet serieus zouden nemen, dan had Nest geen bestaansrecht gehad.”

Dat Nest het niet houdt bij mooie woorden blijkt wel als Paillet uitlegt hoe Nest alle communicatie van de slimme theromostaat, camera en rookmelder beveiligt. We horen gedurende het interview met Paillet meerdere malen dat Nest bank-level security gebruikt. Dat houdt in de praktijk in dat alleen jij de opnames van je Nest Cam terug kunt krijgen. “We maken gebruik van 2048-bit versleuteling. Allereerst worden alle opnames en registraties versleuteld. Als je deze gegevens vervolgens bekijkt, wordt ook dat dataverkeer versleuteld, net als alle communicatie tussen je telefoon of tablet en de producten van Nest. Je hebt dus drie behoorlijk sterke encryptielagen, zodat jij als enige bij je gegevens kunt. Sterker nog: als je toch opnames wilt delen op YouTube, dan krijg je een disclaimer zien waarin we aangeven dat dat mogelijk is, maar dat we wel zeker willen weten dat je deze beelden daadwerkelijk openbaar wilt maken.”

0 Reacties
Reageer