Wetenschappers werken aan ademende robots die kunnen zweten en kippenvel krijgen

Robots lijken met de dag menselijker te worden, niet alleen qua uiterlijk maar ook op de manier waarop ze kunnen bewegen en communiceren. Het gaat nu zelfs zóver dat Japanse wetenschappers bezig zijn om robots te ontwikkelen die kunnen zweten, kippenvel krijgen en zelfs kunnen ademen. Robots zijn leuk, maar begint dit niet langzaam op een horrorfilm te lijken?

De Japanse onderzoekers hebben onder leiding van Tomoko Yonezawa al drie prototypes ontwikkeld. De eerste robot krijgt kippenvel als er een koude wind opsteekt of als er een eng verhaal wordt verteld. Hoe de robot in staat is de situaties te herkennen is echter onbekend. De tweede robot heeft een hoofd dat kan zweten, en de derde robot heeft een ventilator in zijn hoofd waardoor er zachtjes wind uit zijn mond wordt geblazen wanneer hij praat. Hoe harder de robot spreekt, hoe meer ‘adem’ er uit zijn mond zal komen.

Opvallend is dat alle drie de ‘functies’ van de robots niet echt functioneel kunnen worden genoemd. Ze worden puur ontwikkeld om de apparaten menselijker te maken door menselijk gedrag te simuleren. Dat is dan ook precies het doel van de onderzoekers, en we zien hierin een duidelijke trend gaande.

De afgelopen jaren werden bijvoorbeeld verschillende robots al uitgerust met een gezicht met uitdrukkingen. Daarnaast presenteerde het Japanse bedrijf Hitachi deze week een nieuwe robot die beter met mensen moet kunnen communiceren. Deze zogenoemde EMIEW 2 (Excellent Mobility and Interactive Existence as Workmate) bevat hiervoor verschillende sensoren en is uitgerust met wel veertien speakers in zijn hoofd.

emiew004

De robot is hierdoor in staat om objecten te ontwijken en simpele spraakopdrachten uit te voeren. Bovendien kan hij dankzij een recente upgrade ook de reactie van het gezicht van mensen aflezen waardoor hij moet kunnen begrijpen of zijn antwoord begrepen wordt of niet.

Waar het laatste voorbeeld nog enig nut heeft omdat de robot hierdoor beter kan functioneren, kunnen we ons afvragen wat de meerwaarde is van de steeds menselijkere trekjes die de apparaten krijgen. Het is met name eng om te zien hoe mens en techniek op deze manier steeds meer lijken te versmelten, en dat gaat op een razendsnel tempo. Kunnen we in de toekomst robots nog wel onderscheiden van echte mensen? En bovenal, moeten we dat wel willen?

0 Reacties
Reageer