Wetenschappers ontwikkelen materiaal dat water uit lucht haalt

Wetenschappers van de Harvard University hebben een materiaal ontwikkeld dat water uit lucht te halen. Ze publiceerden hun bevindingen onlangs in Nature. Ze werden geïnspireerd door onder andere cactussen en woestijnkevers, die in extreem droge omstandigheden toch genoeg vocht binnen kunnen krijgen.

Het materiaal kan water verzamelen en transporteren. Door de technieken van verschillende inspiratiebronnen te combineren, kwamen de onderzoekers op dit resultaat. Ze keken naar het omhulsel van de kever, de a-symmetrische vorm van een cactus en het gladde oppervlak van vleesetende planten. Een wetenschapper noemt deze aanpak een veelbelovende manier voor toekomstig door de natuur geïnspireerde wetenschap. De natuur wordt vaak als inspiratiebron gebruikt, maar het combineren van technieken is nog ongebruikelijk.

Grootste uitdagingen van de wetenschappers was de richting waarin de waterdruppels bewegen, de snelheid waarmee ze gevormd worden beheren en controle houden over de grootte van de druppels. De techniek zou niet alleen gebruikt kunnen worden in zeer droge klimaten, maar ook voor industriële warmtewisselaars, bijvoorbeeld voor het opwekken van energie in warmtekrachtcentrales.

Ook noemen de wetenschappers het onderzoek een belangrijke eerste stap naar een systeem waarbij water automatisch verzameld en in een reservoir gestopt kan worden.

0 Reacties
Reageer