Wetenschappers kunnen live gezichtsuitdrukkingen in video’s aanpassen

Wetenschappers van de Stanford University, een Duits onderzoeksinstituut en een Duitse universiteit hebben een model ontwikkeld waarmee gezichtsuitdrukkingen in video’s realtime kunnen worden aangepast.

Met een doodgewone webcam kunnen de onderzoekers gezichtsuitdrukkingen van een acteur registreren en doorsturen naar de video, die vervolgens gerenderd wordt waardoor het lijkt alsof de persoon in de video deze gezichtsuitdrukking maakt.

Ze doen dat door verschillende algoritmen nagenoeg gelijk te laten werken. Allereerst wordt gezichtsherkenning trof toegepast op de video. Vervolgens wordt de gezichtsuitdrukking van zowel het doelwit op de video als de acteur achter de webcam gemeten. Daarna wordt die vervorming overgebracht naar de video, zodat het lijkt alsof het doelwit in de video dezelfde bewegingen maakt als de acteur.

In bovenstaande video wordt de techniek live gedemonstreerd. Het lijkt wellicht een leuke gimmick die ingezet kan worden om films komisch te dubben, maar zoals in de video gedemonstreerd wordt kunnen ook wereldleiders als Obama en Poetin doelwit zijn van deze techniek. Dat maakt het aantrekkelijk om video’s zo te manipuleren dat het lijkt alsof zij dingen zeggen die toch niet helemaal van hen afkomstig lijken te zijn. Zo’n video zal op de korte termijn waarschijnlijk niet opduiken, maar in de toekomst zal het steeds belangrijker worden om een video kritisch te bekijken.

De techniek doet overigens denken aan die van het bedrijf Faceshift, dat onlangs werd overgenomen door Apple. Het verschil is dat Faceshift de techniek toepast op digitale avatars en deze onderzoekers zich hebben gericht op ‘echte’ beelden.

0 Reacties
Reageer