Wat kunnen we leren van het in kaart brengen van onze gedachten en ideeën?

Voor wie niet bekend is (of net nieuw) als het gaat om dautonomie of self-tracking is het soms een moeilijk te bevatten iets: je eten bijhouden, je sporten bijhouden, je slaap bijhouden. Overal lijkt wel een app of apparaat voor te zijn. En dan zijn er nog talloze self-tracking initiatieven die “met de hand” gebeuren. Zoals Amy Robinson: zij houdt dagelijks haar gedachte bij en analyseert vervolgens de data.

Begin september vond in San Francisco voor de derde keer de Quantified Self Conference plaats. Daar sprak Robinson over haar fascinatie voor het menselijk brein. Met name de manier waarop  we bepaalde dingen bedenken en ideeën zich vormen.

En dus begon Robison met het in kaart brengen van haar eigen gedachten en ideeën. Telkens wanneer ze zich iets bedenkt, stuurt ze zichzelf een emailtje en later verwerkt ze deze data in een enorme spreadsheet. Haar eerste analyses middels een paar simpele grafieken in Excel maakte haar enthousiast: ze was in staat om clusters te ontdekken en kon zelfs patronen herkennen in haar gedachtegang.

Kort daarna ontdekte ze Gephi, de open-source graph tool, en ging ze nog verder in het analyseren. “I wanted to put ideas in context and learn more about myself”, aldus Robinson. Bekijk hieronder Robinsons talk tijdens de QSConf 2012:

Amy Robinson – QS Conference 2012 – Quantified Curiosity from Steven Dean on Vimeo.

0 Reacties
Reageer