Waarom technologie steeds belangrijker wordt voor sporters

Jarenlang gebruikten sporters verboden middelen om hun prestaties te verbeteren. Kijk alleen maar naar het aantal dopinggevallen in het wielrennen en je weet dat het de normaalste zaak van de wereld was.

Met de komst van diverse wearables en nieuwe technologieën ziet het ernaar uit dat doping tot het verleden behoort. De nieuwe technologieën bieden sporters en coaches zoveel inzicht, dat sporters exact weten wat zij moeten verbeteren.

Het zijn overigens niet alleen de professionals die steeds meer gegevens monitoren, maar door de komst van de activity trackers zien we ook steeds meer amateur sporters hun looptijden en lichaamsconditie bijhouden.

Gotze WorldCup Brasil Numrush CES 2015

Dat het meten van diverse gegevens als snelheid en locatie geen windeieren legt werd onlangs bekend. Zo bleek het Duitse voetbalelftal al geruime tijd te trainen met wearables en wisten de trainers van de uiteindelijke wereldkampioen precies welke speler ze moesten inbrengen om een doelpunt te forceren.

De samensmelting van sport en technologie zien we ook steeds meer in andere sporten zoals basketbal, American Football en tennis. Er worden diverse gegevens gemeten zoals snelheid, de positie van een sporter en de bewegingen die een sporter maakt.

Het registreren van bewegingen

Er zijn talloze manieren om de bewegingen van een sporter te meten. Zo zagen we eerder vandaag dat Xelflex, een slimme stof, op basis van licht bewegingen kan meten.

Daarnaast zien we steeds meer activity trackers op de markt komen en allemaal hebben ze de optie om de afgelegde afstand en het aantal verbrande calorieën te meten. De professionele sporters hebben echter meer behoefte aan specifieke informatie omtrent hun bewegingen of de bewegingen van de bal.

Om deze bewegingen te meten zijn er diverse tools op de markt. Onder andere ShotTracker, VertBabolat en een basketbalmouw zijn mogelijke hulpmiddelen.

ShotTracker meet bijvoorbeeld het aantal schoten van een basketballer en registreert hoeveel schoten er mis zijn gegaan. Zo kan een basketballer inzien of hij meer moet trainen op het schieten.

GPS tracking

Naast het meten van bewegingen als schoten of sprongen is het belangrijk om te zien op welke positie een speler zich bevindt. Loopt een speler vaak ‘uit’ positie, legt de speler grote afstanden af, hoe snel is de sporter.

Inzicht in al deze gegevens laat zien hoe een team functioneert. Loopt speler X van ‘box to box’ of heeft speler Y meer rendement ondanks een minder aantal afgelegde meters?

Enkele tools om deze gegevens te meten zijn Kinexion en Catapult. Bij Kinexion kan een trainer precies zien waar zijn spelers zich gedurende een wedstrijd bevinden en wat hun ‘looplijnen’ zijn.

Rip Curl ontwikkelde een smartwatch speciaal gericht op surfers om hun techniek te verbeteren. Hiermee is ook de watersport eindelijk betrokken in de wereld van wearables.

Slimme kleding

Alsof dat nog niet genoeg is zijn diverse bedrijven bezig met de ontwikkeling van slimme kleding. Deze kleding wordt uitgerust met sensoren om bewegingen en andere gegevens te meten.

Door sensoren over het hele lijf te dragen, via kleding, is het mogelijk gegevens te meten van diverse lichaamsdelen. Hierdoor kan een sporter nog meer inzicht krijgen in zijn conditionele en lichamelijke gesteldheid.

zephyr-under-armour-e39-shirt-1

Zo is Under Armour bezig met de ontwikkeling van een ‘slim shirt‘ en lanceerde Ralph Lauren een ‘connected’ shirt voor ballenjongens tijdens een groot tennistoernooi. Het shirt, dat bomvol sensoren zit, registreert onder andere hoe nerveus een ballenjongen een bal gooit.

Gevolg

Al deze tools hebben als doel om de sportprestaties te registreren en inzichtelijk te maken, Op basis van deze gegevens weten sporters exact op welk onderdeel zij meer moeten trainen.

Het gevolg hiervan zal op den duur zijn dat de kwaliteit van de sport omhoog gaat. Door de inzichten is het voor sporters eenvoudiger om te constateren waar verbetering mogelijk is.

Daarnaast zullen trainers nieuwe systemen en tactieken kunnen ontwikkelen aan de hand van de gegevens. Hoe de sport zich voorlopig zal ontwikkelen weten we niet, maar dat technologie een grote rol gaat spelen lijkt wel duidelijk.

0 Reacties
Reageer