Waarom Google een datacenter in Groningen opent

Gisteren maakte minister Kamp bekend dat Google binnenkort start met de bouw van een datacenter in Groningen. In een weiland bij Eemshaven moet binnen een jaar een complex gehuisvest worden dat ruim 40 voetbalvelden groot is en tienduizenden servers zal gaan huisvesten. Het nieuwe serverpark van Google levert de regio zo’n 150 nieuwe banen op en gaat €600 miljoen euro kosten.

Veel mensen vragen zich af wat Google in hemelsnaam in Groningen moet, maar volgens insiders is de gekozen plek heel voor de hand liggend. Op de eerste plaats ligt er een heel belangrijk internetknooppunt in de regio Delfzijl, vlakbij de plek waar Google zijn datacenter wil neerzetten. Het is de plek waar 11 internetkabels binnenkomen die Europa met de VS verbinden.

Die kabels liggen letterlijk in de zee tussen de VS en ons vasteland, zijn enkele centimeters dik en soms wel 15.000 kilometer lang. In totaal zijn er 15 trans-Atlantische internetkabels en 11 ervan lopen dus via Nederland. In de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) komen ze samen in een knooppunt, waarvanuit ze verdeeld worden naar onder meer het knooppunt in Delfzijl. De lijnen zijn dus letterlijk ‘kort’.

google-datacenter

Een andere belangrijke reden om een dermate groot datacenter te openen in de Noordelijke provincies van ons land is de nabijheid van de koele Noordzee, die gebruikt kan worden voor de koeling van de servers. In andere regio’s waar het nog koeler is, zoals Ijsland of Groenland, is weer geen goede infrastructuur. In Groningen komen beide voorwaarden dus goed samen.

Het nieuwe datacentrum van Google zal vooral gebruikt worden voor gegevensopslag. Denk daarbij aan clouddiensten bijvoorbeeld voor het opslaan van je foto’s of het streamen van YouTube video’s. Door de datacenters op meerdere plekken over de wereld verspreid neer te zetten, zorgt Google ervoor dat mensen data via het internet altijd zo snel mogelijk kunnen laden, zelfs al scheelt dat maar een paar milliseconden.

De grond waarop Google’s nieuwe serverpark gebouwd zal gaan worden is minstens 50 hectare groot, en werd aan de techgigant verkocht door havenbedrijf Groningen Seaports. Volgens geruchten zijn zij op dit moment in onderhandeling met meer technologiebedrijven inzake de verkoop van stukken land, waaronder mogelijk Apple.

Microsoft is op dit moment al bezig met de bouw van een groot datacenter in de regio Noord-Holland. Ook zijn er in Nederland al datacenters in de buurt van Amsterdam, Schiphol en Den Bosch.

0 Reacties
Reageer