Vitamine B maakt het mogelijk om organen te 3D-printen

Met 3D-printen kun je van alles maken: speelgoed, onderdelen voor een vliegtuig of een lekker stuk chocolade. Maar printen met levende cellen is een stuk lastiger. Dankzij een nieuwe wetenschappelijke ontdekking, is het binnenkort mogelijk om complete organen te kunnen printen!

Wetenschappers van een onderzoeksgroep in North Carolina hebben een nieuwe manier ontdekt om veilige medische implantaten te kunnen printen. In plaats van de materialen die normaal gesproken gebruikt wordt voor 3D-printen, maakt deze nieuwe techniek gebruik van vitamine B2. Deze vitamine is te vinden in producten als kaas, groene groenten en vlees en is dan ook niet schadelijk voor het menselijk lichaam.

De techniek wordt door de wetenschappers twee-foton polymerisatie genoemd. Dit houdt in dat licht-gevoelige chemische stoffen met een vloeistof worden vermengd. Door hier een laser op te richten wordt de vloeistof stevig, maar alleen op het focuspunt van de laser. Dit maakt het mogelijk om heel precies een speciale vorm te maken.

Normaal gesproken zijn de chemische stoffen die gebruikt worden voor deze techniek, slecht voor het menselijk lichaam. Maar door vitamine B2 te gebruiken, is het veilig en zijn de mogelijkheden groot. Zo kan deze techniek bijvoorbeeld gebruikt worden om organen te ‘printen’, of complete lichaamsdelen na te maken!

Bekijk het volledige onderzoek hier.

scaffold

0 Reacties
Reageer