Vijf revolutionaire innovaties in de gezondheidszorg

We schrijven hier op Numrush uiteraard met grote regelmaat over de kleine en grote innovaties op het gebied van gezondheid en gezondheidszorg. Maar wat zijn nu de meest opvallende van de afgelopen periode? Een kort overzicht van vijf revolutionaire innovaties!

Meet je hartslag via je gezicht met je smartphone camera

Je hartslag via je smartphone meten is geen verrassend nieuwe ontwikkeling. Apps als Cardiio of Heart Rate zijn er al een behoorlijke poos, maar lijken soms maar matig serieus te worden genomen. Toch wordt de techniek die deze apps gebruiken, waarbij er door middel van kleurverschilen wordt gekeken naar de doorbloeding van (in het geval van deze apps) vingertoppen, steeds breder gebruikt.

Zowel Philips als Fujitsu Laboratories hebben intussen toepassingen aangekondigd die het tracken van je hartslag nog een stapje makkelijker maken. Geen gefrutsel met je vinger voor de lens, maar gewoon middels een analyse van je gezicht. De camera van je smartphone of tablet detecteert de veranderingen in de bloedsomloop door je gezicht en berekent hieruit je hartslag.

http://youtu.be/2M7AFoqJyDI

Nieuwe MRI technologie maakt van analyses secondenwerk

Een belangrijk gereedschap in ziekenhuizen wereldwijd blijft de MRI-scanner. Al sinds jaar en dag maken artsen er gebruik van om het menselijk lichaam verder te analyseren en worden de scans gebruikt bij het verder bepalen van het ziektebeeld. Een nieuw onderzoek aan de  Case Western Reserve School of Medicine zou dit proces echter drastisch moeten versnellen. Een nieuwe techniek, Magnetic Resonance Fingerprinting of MRF werkt over meerdere frequenties tegelijkertijd en maakt gebruik van software algoritmes om de resultaten slimmer te decoderen. Eerste tests met hersenonderzoek zorgde voor een resultaat binnen 12 seconden, waar voorheen enkele uren voor stonden.

Check je (potentiële) partner op SOA’s met een iPhone app

Je moet er niet tijdens de lunch een blik in werpen, denk ik. Maar STD Triage is een iPhone app die door een combinatie van foto’s, symptoon beschrijvingen en je sexuele verleden je moet helpen bij het identificeren van mogelijke SOA’s.  De Zweedse ontwikkelaar, iDoc24, wil met de app mensen ondersteunen die wellicht minder makkelijk langs de dokter wippen om zich te laten onderzoeken. Een bezoekje aan de dokter is overigens goedkoper, want hoewel de app en de invoer van je symptonen gratis zijn, betaal je $10 om je diagnose te lezen!

http://youtu.be/okJ2CG6g7pU

Sensor licht op wanneer een brandwond geïnfecteerd is

Een gevaarlijke nasleep van brandwonden is het  risico op bacteriële infecties of uiteindelijk zelfs het zogenaamde “Toxic Shock Syndrome”. Onderzoekers aan de University of Bath werken aan een speciale sensor die oplicht wanneer er een bacterie wordt ontdekt rond een brandwond. De sensor zit nu verwerkt in de kleding/wraps die slachtoffers vaak krijgen rond hun brandwond en laat een stof los die te ontdekken is via UV licht wanneer een infectie dreigt.

MedicalDressingBrandwond

Draagbare gadget met de impact van meeroken real-time

In ons land maken we er over het algemeen nog geen halszaak van, maar in andere landen wordt er veel gedaan aan het zogenaamde “meeroken” of “second hand smoking” in het Engels. Terwijl het effect tamelijk heftig is! Wetenschappers uit Dartmouth werken daarom nu aan een draagbare, mobiele sensor die de hoeveelheid tabaksrook in je omgeving kan meten. Deze nieuwe “wearable” gadget geeft je vervolgens een seintje wanneer het niveau giftige stoffen te hoog wordt en het tijd wordt om je te verplaatsen.

Opvallend genoeg is de sensor zelfs in staat om een stap verder te gaan: hij meet dan de nicotine die afkomt van kleding of meubilair. Vooralsnog is de wearable nog maar een prototype en heeft hij het formaat van een smartphone, maar een kleinere versie kan zeker van belang worden bij het bepalen van een gezondere levenstijl!

Benieuwd naar meer innovaties op het gebied van gezond of gezondheidszorg? Check dan onze “Health”-archieven!

0 Reacties
Reageer