Vader bouwt app om cyberpesten direct te kunnen melden

Cyberpesten. Het is duidelijk een trend van deze tijd, maar spijtig genoeg geen trend die lijkt af te nemen. Sterker nog, de leeftijd waarop kinderen er mee worden geconfronteerd komt steeds lager te liggen. Één vader had daar genoeg van en klom in de code.

Todd Schobel, programmeur maar vooral vader, werd diep geraakt door het verhaal van Amanda Todd. Deze 15-jarige Amerikaanse publiceerde een indrukwekkende video over het pestgedrag waarmee ze werd geconfronteerd – enkele uren voordat ze zelfmoord pleegde.

“Toen ik de video zag, veranderde dat direct mijn leven”, aldus Schobel. Als jonge vader was hij nog niet eerder in contact gekomen met deze manier van pesten, maar hij realiseerde zich direct wat voor impact de mobiele technologie had. Dat moest anders:

Als ze de pesters feitelijk constant bij zich dragen op hun smartphones, dan moet de manier om ze aan te pakken daar toch ook te vinden zijn?

De programmeur bouwde Stop!t, een mobiele app die gebruikers in staat stelt om met één druk op de knop direct een geval van cyberpesten te melden. Indien mogelijk kan er daarna nog een foto, video of screenshot worden toegevoegd van de pester of de pesterij. Anoniem uiteraard.

stopit cyberpesten app

Het grote verschil tussen Stop!t en andere apps die een soortgelijk doel dienen is het gemak. Volgens Schobel zijn concurrenten vooral bezig met het vangen van GPS-data en andere batterijslurpende gegevens, terwijl het melden van een incident gepaard gaat met immense formulieren.

Stop!t werd niet direct op grote schaal uitgerold, maar in plaats daarvan stap voor stap op steeds meer scholen getest. Intussen melden sommige van deze scholen een daling in het aantal gevallen van cyberpesten van maar liefst 80 procent.

Kinderen zijn uitermate goed in staat om in luttele seconden met anderen te communiceren, maar als het gaat om pesten zijn scholen en ouders of familie vaak de laatste die iets horen. Door de drempel van melden nog verder te verlagen, kunnen we misschien een volgende tragedie voorkomen.

Later deze zomer wil Schobel een versie van de app uitbrengen waarbij het opstarten van de app niet eens meer nodig is, maar pesten direct vanaf een homescreen kan worden gemeld.

0 Reacties
Reageer