Uit het graf verrezen: Jawbone lanceert (opnieuw) de UP

Iets meer dan een jaar geleden stonden de Interwebs op zijn kop: het nieuwe armbandje van Jawbone, de UP, zou het meten van je dagelijkse activiteiten in de hoogste versnelling gooien. Begin december 2011 moest het team echter de productie stilzetten en de geleverde bandjes terughalen wegens grove fouten in het design. Gisteren lanceerde Jawbone de vernieuwde armband, inclusief nieuwe app.

De tekenen leken de afgelopen maanden toch anders. Volgens geruchten had de productent het armbandje intussen opgegeven, maar niets is dus minder waar. Jawbone wilde zich echter niet nog eens aan dezelfde steen stoten: “ We’ve combined hardware, software and data, developed 28 new manufacturing processes, and created unparalleled testing standards validated by nearly three million hours of real-world testing“, aldus CEO Hosain Rahman.

Wie het bandje bekijkt ondekt weinig verschil met het ontwerp uit 2011. Niet geheel onterecht natuurlijk, want het werd met luid gejuich ontvangen. De UP meet je beweging en tracked je slaap, net als zijn concurrenten. Maar de grootste verbetering naast de hardware zit hem misschien wel in de software: een nieuwe samenwerking met MotionX (die van de Nike+ apps) en een uitbreiding van de tracking mogelijkheden in de vorm van stemming en eten.

Een jaar later bevindt Jawbone zich ineens in het gezelschap van de Shine, de Amiigo, de Striiv, de Lark, MIO’s horloge, de Basic, Nike’s Fuelband en natuurlijk de intussen weer verder uitgebreide range van Fitbit’s. Balen voor de producent natuurlijk, die een jaar geleden nog verkondigde de Fitbit binnen no-time voorbij te streven en nog maar moest zien of Nike wel een echte concurrent zou worden.

Dat laatste is misschien nog steeds wel een beetje waar, want de afzetmarkt lijkt vooralsnog in geen enkele verhouding mee te groeien met de range aan nieuwe producten. Waar ik me persoonlijk zorgen over maak is de ervaring al deze fabrikanten op het gebied van software gaan bieden aan hun klanten. Nu de hardware steeds meer op één lijn komt qua technische mogelijkheden zal het verschil namelijk niet gemaakt worden in hoe je dingen meet, maar hoe je alle verzamelde informatie gaat remixen.

(dank aan Jonas voor de tip)

0 Reacties
Reageer