Onderzoekers TU Eindhoven ontwikkelen honderd keer sneller wifi met lichtstralen

Onderzoekers van de TU Eindhoven hebben een draadloos netwerk gebouwd dat met behulp van infraroodlicht data kan verzenden. Daarmee is een snelheid behaald van 42,8 gigabit per seconde, volgens de onderzoekers meer dan honderd keer sneller dan traditionele wifi.

Het systeem gebruikt licht (fotonen) in plaats van elektriciteit (elektronen) om data te verzenden. De gegevens zijn afkomstig van ‘lichtantennes’, die bijvoorbeeld aan het plafond bevestigd kunnen worden. De fotonen komen binnen via een glasvezelkabel, waarna de antenne ze draadloos doorstuurt naar bijvoorbeeld aan smartphone of tablet.

Bij traditionele wifi wordt de capaciteit gedeeld over alle verbonden apparaten, maar bij dit systeem is dat niet het geval. Elk apparaat krijgt vanuit de lichtantenne een andere lichtgolflengte toegewezen.

Om het systeem feilloos te laten werken, bijvoorbeeld in je huis, zijn wel meerdere lichtantennes nodig. Zodra een antenne je apparaat niet meer kan bereiken, heb je namelijk geen internet meer. Bovendien kunnen de lichtstralen ook door objecten geblokkeerd worden. Een andere antenne moet het in beide gevallen kunnen overnemen.

Minstens vijf jaar

Volgens Ton Koonen, hoogleraar breedbandtechnologie aan de TU Eindhoven, duurt het nog zeker vijf jaar voordat de nieuwe technologie helemaal klaar is.

Het team van Koonen werkt nog verder om goed te kunnen bijhouden waar alle draadloze apparaten zich bevinden. Ook het glasvezelnetwerk, dat de gegevens in eerste instantie naar de lichtantennes stuurt, moet nog verder worden ontwikkeld.

0 Reacties
Reageer