Review TomTom Adventurer: Outdoor alleskunner voor ambitieuze sporters

Je kunt sporten of je kunt Sporten. Op welke manier je je sport ook beoefent, elke activiteit kent zo zijn eigen handige hardware om je te helpen om je prestaties te verbeteren. Maar hikers, trailer runners of wintersporters komen er tot op heden nog maar bekaaid vanaf.

Of moet ik zeggen: kwamen. Want met de TomTom Adventurer zien we de introductie van de allereerste (betaalbare) outdoor smartwatch. Ik nam de Adventurer mee op mijn eigen avonturen door de winterse Alpen voor een uitgebreide test.

Prettig instappen

De avontuurlijke buitensporter moest tot voor kort nog behoorlijk diep in de buidel tasten voor een beetje ‘specs’ om de pols. Sporthorloges als de Garmin fenix 3 HR of de Ambit3 HR of Spartan Ultra van Suunto tikken al snel een bedrag rond de 500 euro aan of gaan er zelfs boven.

Dat is heftig, zeker voor een horloge dat voor het grootste deel van de kopers slechts op beperkte momenten gebruikt zal gaan worden. Natuurlijk adverteren deze merken met een ‘actieve lifestyle in het ruige buitenleven’, maar voor de gemiddelde sportliefhebber moeten deze momenten gepakt worden tussen de rest van wat het leven biedt.

Met een prijskaartje van 299 euro en een aantal unieke mogelijkheden is de TomTom Adventurer niet het goedkoopste instapmodel, maar stukken betaalbaarder dan zijn collega’s. Daarnaast bieden die specs genoeg rek om ook de meest ambitieuze en fanatieke sporters optimaal te helpen bij hun prestaties.

Functioneel ontwerp

De Adventurer heeft een bekend voorkomen, het horloge is namelijk nagenoeg gelijk aan zijn zussen, de TomTom Spark 3 en de Runner 3. Dat betekent dat we nog altijd te maken hebben met een fors horloge, maar wel een slanker jasje dan de collega’s van Garmin en Suunto.

Het design van de sporthorloges van TomTom is herkenbaar en heeft een hoog ‘je-houdt-er-wel-of-niet-van’-gehalte. Persoonlijk blijf ik van mening dat je daarbij altijd eerst kijkt naar ‘functioneel design’ want hoewel je geneigd zou zijn om anno 2017 ook je sporthorloge eerst te beoordelen op zijn ontwerp (#fitgirl #fitboy #lovemylife) is het volgens mij nog altijd belangrijk dat je er onder alle omstandigheden goed gebruik van kunt maken.

In het geval de veelzijdige Adventurer een behoorlijke uitdaging, gezien de vele omstandigheden waarin hij te gebruiken is. Een fel oranje bandje (uitwisselbaar, overigens), een groot zwart/wit display en één forse knop om het horloge te bedienen maken van de Adventurer geen fashionstatement (of juist wel), maar zorgen wel voor een optimaal bediening.

Zowel tijdens het hardlopen als het hiken en het snowboarden bleef het horloge prima te bedienen, zelfs tijdens het lopen of boarden. Zelfs met mijn handschoenen aan kon ik op de piste nog even wat handelingen verrichten, al moest ik daar dan wel even voor in de ankers.

Opladen

Aan de buitenkant dus nog niets af te dingen? Toch wel, want het opladen van de Adventurerer is nog een behoorlijke uitdaging. Niet als je dat doet zoals de makers het waarschijnlijk bedacht hebben: je haalt de bandjes van het horloge en kan dan ‘de wijzerplaat’ aan de oplader klikken.

Mocht je echter liever de bandjes er omheen laten zitten – wat ik in de praktijk liever doe, want niets zo irritant als die nog moeten plaatsen wanneer je op pad wil – blijft de lader echter nauwelijks zitten en zul je moeten opletten dat je uiteindelijk helemaal niets aan de lader hebt liggen.

Zonde, zeker wanneer bijvoorbeeld Apple met de Watch en Samsung met hun Gear-horloges hebben laten zien dat inductieladen, dus het horloge op- of tegen de lader plaatsen, in de praktijk heel prima kan werken.

Ingebouwde slimmigheden

Echter, wanneer de batterij is opgeladen, kun je zorgeloos op pad. In normale ‘GPS-modus’ gaat het horloge dik 11 uur mee. Meer dan genoeg voor je hardloop of fiets-rondje en ook ruim voldoende om een dag mee de piste op te gaan.

De TomTom Adventurer zit boordevol slimmigheden waar je veel plezier aan gaat beleven. Waar de Adventurer echt het verschil maakt wat mij betreft, zijn in de ingebouwde slimmigheden. Een belangrijk voorbeeld daarvan zit in de ‘hike’-modus van het horloge. Met een beetje mazzel kun je namelijk niet één maar meerdere dagen op pad tijdens je wandeling en dan heb je natuurlijk behoefte tot meer batterij. De ingebouwde GPS schakelt dan terug in de interval en kan dan zelfs 24 uur actief gebruikt worden.

De GPS is overigens gebaseerd op de zogenaamde ‘QuickGPS’ technologie, wat betekent dat hij sneller een locatie kan vinden wanneer hij gebruik kan maken van een koppeling met je smartphone. Het horloge kan overigens niet alleen meten, maar je ook helpen navigeren: voer een route vooraf in of laat je Adventurer je terugleiden naar je startpunt wanneer je de weg kwijt bent.

Nog een voorbeeld van zo’n handigheidje waar ik erg vrolijk van werd? De TomTom Adventurer herkent automatisch wanneer je tijdens je ski-trip in de lift stapt en toont je op dat moment even een samenvatting van je afdaling: snelheid, hoogteverschil en afgelegde afstand. Hoe cool!

Hartslagmeter

Aan het eind van je sportavonturen is het synchroniseren met je MySports-account (en vanuit daar eventueel naar Runkeeper of andere apps) een peuleschil dankzij de Bluetooth-verbinding met je smartphone. In de app zie je ook direct de belangrijkste resultaten: afstand, snelheid, aantal calorieën en je gemiddelde hartslag.

Die hartslag meet de TomTom Adventurer middels 2 led’s in de achterkant. Deze optische meting heeft als grootste voordeel dat je niet langer met een moeilijke borstband om hoeft te lopen om ook die resultaten inzichtelijk te krijgen. Over de accuratesse van optische metingen is veel te zeggen, maar in de praktijk blijkt TomTom vaak bijzonder nauwkeurig en scoort het horloge beter dan andere optische meters zoals de Basis, Apple Watch en Gear S3.

Je kunt de Adventurer ook in een 24 uurs-modus zetten, waarbij het horloge elke 10 minuten je hartslag meet en opslaat. In de praktijk misschien niet de meest gebruikte optie, daarentegen wel handig wanneer je bijvoorbeeld je herstel wil kunnen meten na een fikse inspanning.

Muziek in de oren

Wie de diepte in wil met de Adventurer kan zijn hart ophalen aan een scala aan mogelijkheden, van het meten van je fysieke herstel tijdens intervaltrainingen tot het inprogrammeren van races en routes via de MySports app. Maar ook voor de ‘oppervlakkige sporter’ is de Adventurer een ultiem gereedschap om je prestaties te monitoren of verbeteren.

Één functie heb ik tijdens de test echter niet gebruikt en het is wat mij betreft de ultieme uitbreiding voor opvolgers: het afspelen van muziek via het horloge middels Bluetooth oordopjes of een headset.

De TomTom Adventurer is een outdoor alleskunner In de praktijk betekent dit dat je geheel zonder smartphone op pad zou kunnen – in het geval van mijn iPhone 7 Plus best een uitkomst. Echter: dit kan alleen door de muziek ‘fysiek’ te kopiëren op de ingebouwde 4GB-schijf van de Adventurer en laat het toeval nu zijn dat ik anno 2017 eigenlijk geen enkel album meer op mijn computer heb staan, maar alles stream via Spotify of Apple Music.

Nou heeft TomTom wel aardige banden met dat laatstgenoemde bedrijf, dus wie weet wat de toekomst nog kan brengen!

Absolute aanrader

De TomTom Adventurer is een outdoor alleskunner met een bijzonder schappelijke prijs. Zeker als je kijkt naar de hoeveel rek die er in de mogelijkheden van het horloge zitten. Of je nu een part-time sporter bent, zoals ik, te vinden op de hardlooproutes of hikend of boarden in de bergen of een ambitieuze kilometervreter, de Adventurer biedt beide meer dan prima ondersteuning.

Het is in ieder geval met stip mijn favoriete sportgadget van het moment en als je echt aan de slag wil met jezelf verbeteren een absolute aanrader!

De TomTom Adventurer is te koop bij Coolblue.

Eindoordeel

TomTom Adventurer

7.6

Pluspunten

  • Gemakkelijke bediening
  • Prima batterijleven
  • Comfortabel
  • Boordevol slimmigheden
  • Scherpe prijs/kwaliteit

Minpunten

  • Sterk 'functioneel design'
  • Omslachtig laden
  • Muziek alleen fysiek
De TomTom Adventurer is een sporthorloge dat zich vooral leent voor outdoor activiteiten: fietsen, hardlopen, hiken, zwemmen en snowboarden of skiën. Met ingebouwde GPS, hartslagmeter en talloze slimmigheden is het horloge voor alle niveau sporters een uitstekende gadget.
Design
7.0
Draagbaarheid
8.0
Gebruikersgemak
8.0
Prijs/Kwaliteit
8.0
App & Software
7.0
0 Reacties
Reageer