Telegram: een veilig alternatief voor WhatsApp

WhatsApp is nog niet overgenomen door Facebook of een alternatief bestormt een halve dag later al de App Store hitlijsten. Telegram valt voornamelijk op door de enorme snelheid, focus op privacy en beschikbaarheid op meerdere platforms (iOS, Android, Web, Mac, Windows, Linux).

Telegram werd vorig jaar augustus uitgebracht door Pavel Durov. Hij was ook al verantwoordelijk voor het Russische alternatief voor Facebook; VKontakte (dat overigens verder losstaat van Telegram). Met Telegram kun je zowel privé berichten als groepsberichten versturen; een groepsbericht mag uit honderd deelnemers bestaan. De user interface van Telegram wordt gekenmerkt door eenvoud. De filosofie bij het ontwerpen van deze app lijkt dan ook te zijn geweest: less is more. Dat zorgt ervoor dat de app een modernere uitstraling heeft dan WhatsApp.

Snelheid
Volgens Telegram is de app voornamelijk zo snel omdat ze gebruik maken van servers van over de hele wereld zodat je altijd verbinding kunt maken met servers die bij jou in de buurt staan. Bestanden en berichten kunnen daardoor veel sneller verstuurd worden. Bovendien zit er geen limiet op het formaat bestanden dat je kunt versturen; dat is nogal een verschil met WhatsApp.

Unknown-3

Privacy
De privacyvoordelen worden vooral duidelijk wanneer je je verdiept in de manier waarop je berichten kunt verzenden. Uit het privacybeleid van Telegram blijkt dat berichten met een encryptie worden verstuurd naar de servers (die dus verspreid staan over de hele wereld) maar daar vervolgens niet bewaard worden.

Een andere interessante functie is dat je een geheime privé-chat kunt aanmaken. De berichten worden dan zo versleuteld dat ze alleen door jou en de ontvanger gelezen kunnen worden. En nog mooier: er wordt dan geen informatie bewaard over dat er überhaupt een bericht is verzonden (dus NSA: say goodbye to metadata!). Je kunt in de geheime modus bovendien – net zoals bij Snapchat – instellen dat het bericht zichzelf automatisch vernietigt nadat het gelezen is (van twee seconden tot één week nadat het bericht geopend is).

Daarnaast waarschuwt Telegram je zodra je account op een ander apparaat wordt geopend. Je kunt dan in de app instellingen aangeven dat je overal wilt uitloggen behalve op je iPhone.

Open-source
Telegram is gedeeltelijk open-source. De code en de API van de app zijn voor iedereen beschikbaar om zo zelf applicaties te kunnen ontwikkelen. Dat heeft er toe geleid dat er naast de officiële iPhone en Android app nu ook al diensten voor de Mac, Windows, Linux en webbrowsers zijn. Ze zijn bovendien zo zeker over hun veiligheid dat er een crypto-contest uitstaat: 200.000 dollar voor de hacker die Telegram kan kraken.

screen800x500

Conclusie
Telegram is volledig advertentie-vrij, gratis en super snel. Je kunt je vervolgens net als iPhoneclub afvragen waar Telegram dan geld mee verdient. Op de website zelf is te lezen:

Telegram is geen commercieel project. Het is niet bedoeld om advertenties te verkopen, winst te maken of in te gaan op investeringen van buitenaf. Als Telegram door zijn geld heen is, nodigen we gebruikers uit geld te doneren of voegen we niet-noodzakelijke betalingsopties toe.

Persoonlijk lijkt Telegram mij een prima alternatief voor WhatsApp. Daar is sinds vandaag al helemaal niet meer zeker van wat er met je persoonlijke conversaties en gegevens gebeurt (als WhatsApp onder dezelfde terms & conditions als Facebook valt dan tracken ze alles wat je schrijft zelfs als je het niet verstuurt). So let’s go back to (virtual) basics met Telegram!

 

0 Reacties
Reageer