Met 96 procent zekerheid voorspellen of iemand gaat overlijden: deze computer kan het

Dokter Steven Horng en zijn team uit Boston hebben een slimme computer gemaakt voor op de spoedeisende hulp-afdeling. De computer wordt op het moment getest in het Beth Israel Deconess Medical Center in Boston en maakt gebruik van machine learning: een algoritme dat op basis van waarschijnlijkheden leert en daardoor nauwkeuriger wordt.

Als de computer zegt dat je doodgaat, dan ga je dat waarschijnlijk ook - Dr. Steven HorngSteven Horng is arts op de spoedeisende hulp en computerprogrammeur bij het ziekenhuis in Boston. De arts heeft een duidelijk doel met de computer. “Veel mensen praten over hoe een computer diagnoses kan stellen om artsen te vervangen,” vertelt Horng. “Maar ik denk dat dat de verkeerde aanpak is. Het gaat om het aanvullen van artsen, zodat zij de computer als gereedschap kunnen gebruiken in plaats van als vervanging. De gebruiker moet het gevoel krijgen dat de software werkelijk tijd scheelt en dat de resultaten te vertrouwen zijn.”

De computer zorgt ervoor dat alle data van een patiënt verzameld, en volledig geanalyseerd, wordt. Hierdoor kan de computer voorspellen wat de vijf meest waarschijnlijke klachten van de patiënt zijn en op welke ziekte of aandoening dit kan duiden. Deze voorspelling wordt elke drie minuten geüpdatet. Er wordt rekening gehouden met de medische geschiedenis van de patiënt en eventueel medicijngebruik.

Daarnaast heeft de supercomputer een bijzondere – nogal enge – functie: hij kan voorspellen of je doodgaat. Door alle data te analyseren rekent de computer de kans van het overlijden van de patiënt uit. Deze voorspelling is maar liefst 96 procent accuraat. “Als de computer zegt dat je doodgaat, dan ga je dat waarschijnlijk ook,” is het vonnis van dokter Horng in een BBC documentaire over de software.

0 Reacties
Reageer