Een artikel in The New York Times veroorzaakte afgelopen weekend grote ophef. In het artikel valt te lezen dat onder meer Steve Jobs zijn kinderen erg ‘low-tech’ opvoedde, en de hoeveelheid schermtijd die zij dagelijks kregen zo minimaal mogelijk hield.
Jobs deed de opmerkelijke uitspraak in 2010, direct na de lancering van de iPad. Volgens de NYT journalist die hem interviewde hadden Jobs zijn kinderen de iPad op dat moment nog niet zelf gebruikt, “We limit how much technology our kids use at home”, aldus Jobs.
Steve Jobs is niet de enige Tech CEO in Amerika die er zo over denkt. Volgens de schrijver van het NYT artikel ontmoette hij de afgelopen jaren tal van invloedrijke founders, investeerders en hooggeplaatste managers die de hoeveelheid schermtijd van kinderen drastisch beperken. Sommigen laten hun kids zelfs alleen in het weekend gebruik maken van een smartphone of tablet.
In zijn artikel noemt hij onder meer Chris Anderson, voormalig hoofdredacteur van WIRED en tegenwoordig CEO van 3D Robotics. Hij laat niet toe dat zijn kinderen meer dan een uur per dag gebruik maken van gadgets zoals tablets en smartphones omdat hij bang is dat zijn kinderen verslaafd raken aan de apparaten, of geconfronteerd worden met cyberpesten of pornografie.
Evan Williams, co-founder van Twitter, Blogger en tegenwoordig Medium, en zijn vrouw hebben voor hun kinderen honderden boeken, maar geen iPads gekocht. Elke dag mogen ze hooguit een half uurtje gebruik maken van de tablet van hun ouders.
Volgens onderzoek zijn met name kinderen onder de 10 vatbaar voor een verslaving aan apparaten, en dus is het volgens sommigen erg belangrijk dat ouders een lijn trekken in het gebruik van apparatuur. Vanaf een jaar of 10 kunnen de regels versoepeld worden, met name omdat kinderen op die leeftijd computers ook gaan gebruiken voor hun huiswerk.
Sommige ouders verbieden hun kinderen alleen het gebruik van bepaalde apps, zoals Snapchat. Anderen maken onderscheid in ‘consumptie-apps’ (YouTube) en ‘Creating-apps’, waarmee kinderen zelf dingen kunnen tekenen, schrijven of bouwen. Die laatste categorie kan juist erg leerzaam zijn voor jonge kinderen, mits er tijdlimieten zijn waarbinnen de kinderen met de apps mogen werken.
In Amerika gaan op dit moment stemmen op om kinderen pas vanaf hun veertiende een eigen smartphone te geven. Op dit moment is de gemiddelde leeftijd waarop kinderen deze krijgen 8. Dick Costolo, CEO van Twitter, geeft zijn kinderen juist de ongelimiteerde beschikking over gadgets, maar alleen in de huiskamer, waar zijn vrouw of hijzelf toezicht kunnen houden op het gebruik ervan.
Op de vraag wat de kinderen van Steve Jobs in plaats van spelen met een iPad dan deden kon de man zelf helaas geen antwoord meer geven. De NYT journalist nam daarom contact op met zijn biograaf, Walther Isaacson, die vaak bij Jobs thuis kwam.
Volgens hem vond Jobs het belangrijk elke avond uitgebreid te eten aan een grote tafel in zijn keuken, waar boeken, geschiedenis en andere zaken besproken werden. “No one over pulled out an iPad or computer. The kids did not seem addicted at all to devices.”
Lees het volledige New York Times artikel hier.