Hoe de makers van Rogue One Star Wars-fans weten te verrassen dankzij de nieuwste animatietechnologie

Vorige week ging Rogue One: A Star Wars Story in première. Naast het verrassend spannende plot, blonk de film ook uit in de special effects. Dan heb ik het niet alleen over de ruimtegevechten en explosies (die ook heel vet waren)…

Spoiler Alert

… maar ook over hoe regisseur Gareth Edwards, de overleden acteur die Grand Moff Tarkin vertolkte, terug tot leven wekte met special effects.

Peter Cushing, die in Star Wars Episode VI: A New Hope de schurk achter de verwoesting van Alderaan speelde, overleed helaas in 1994. Dit hield de maker van de nieuwe Star Wars spin-off echter niet tegen om hem toch een grote rol te geven in deze nieuwe film. Hiermee zet Gareth Edwards een enorme stap vooruit met CGI-reproductie in de filmindustrie.

peter-cushing-Grand-Moff-Tarkin-Rogue One-Star Wars

The Fast & The Furious

In dit geval is op een slimme manier gebruik gemaakt van dubbelgangers en computeranimatie. Deze techniek werd bijvoorbeeld ook gebruikt in The Fast & The Furious 7 na de dood van Paul Walker. Hiervoor werd toen zijn broer ingeschakeld. In de populaire serie West World wordt er ook gebruik gemaakt van CGI om Anthony Hopkins jonger te maken.

Fast-Furious7-Paul-Walker-brother-CGI

Het is dus van uiterst belang om een dubbelganger te vinden. Dit was in het geval van Paul Walker en Anthony Hopkins vrij makkelijk omdat ze gespeeld werden door respectievelijk een broer en zichzelf.

In het geval van Grand Moff Tarkin lag dat iets moeilijker, maar uiteindelijk is er gekozen voor de Britse acteur Guy Henry. Die ken je misschien beter als de corrupte minister van Magie Pius Thicknesse in Harry Potter Deathly Hallows.

Pius Thicknesse-Harry-Potter

Naast een dubbelganger is de techniek uiteraard ook van uiterst belang. Hiervoor heeft regisseur Gareth Edwards urenlang archiefbeelden van A New Hope moeten bekijken en knippen. Nadat dat was gebeurd kon hij 3D-animaties maken van het gezicht van Tarkin om die vervolgens over het gezicht van zijn dubbelganger te plakken.

Zijn stem werd gedaan door de ‘nieuwe’ acteur: Guy Henry.

Princess Leia

Overigens is Grand Moff Tarkin niet de enige die deze behandeling heeft gekregen. In de laatste scene is Princess Leia te zien. De actrice die haar speelde in A New Hope leeft nog. Sterker nog: we zagen Carrie Fisher vorig jaar nog in Star Wars Episode VII: The Force Awakens. Probleem is ze alleen inmiddels 40 jaar ouder is.

Daarom speelde actrice Ingvild Deila de rol van Leia in Rogue One. Met behulp van CGI is het jonge gezicht van Fisher erop geplakt. Ook de gezichten van de Red Leader en Gold Leader in het laatste gevecht zijn dankzij de nieuwste technologie aan de film toegevoegd.

Niet voor elk personage uit de eerdere Star Wars-films, die terugkeerden in Rogue One, hebben de makers overigens CGI hoeven gebruiken. Darth Vader wordt vertolkt door een onbekende acteur, maar James Earl Jones leende wel opnieuw zijn stem aan de Sith Lord.

Jimmy Smits speelde zonder gedoe de rol van Bail Organa weer. Hij zat namelijk niet in A New Hope, maar in in Episode II en III die begin deze eeuw uitkwamen. Die films spelen zich ongeveer 20 jaar voor A New Hope af en het is dus volkomen logisch dat we een oudere Bail Organa zien. Dat zelfde geldt trouwens voor Genevieve O’Reilly die in Episode III al kort te zien was Mon Mothma.

Bail Organa

Begrijp je nog steeds niet hoe CGI precies in zijn werk gaat? Dan wordt het nog eens extra uitgelegd in dit filmpje.

0 Reacties
Reageer