Split Fiction is co-op crazyness in zijn beste vorm

Na It Takes Two komt producer Hazelight samen met EA Originals met Split Fiction. Een nieuwe hit in het co-op genre of toch een tweespeler-tegenvaller?

Soms is het enige wat je nodig hebt om een game geweldig te maken je dual-sense controller en een bank Of, in het geval van Split Fiction, twee controllers, twee personen en één gedeeld doel: plezier maken. Want dat is wat deze nieuwste co-op game van EA Originals in de kern is. Geen competitieve focus, maar veel samenwerken en pure, bijna ouderwets aandoende gamevreugde.

De ‘couch co-op‘ is in het tijdperk van online gaming op razendsnelle verbindingen haast nostalgisch geworden. Met It Takes Two bracht Hazelight de liefde tussen twee spelers weer terug in de spotlight. Die game won terecht een sloot aan vakprijzen. En alles wat Hazelight niet in It Takes Two wist te brengen, lijkt terug te komen in Split Fiction. Een achtbaanrit door een bonte verzameling miniwerelden, waarin humor, creativiteit en samenwerking de boventoon voeren.

Samen sterker

Ik speelde Split Fiction uiteraard op de bank, op de PS5, met familie. Verschillende leeftijden, verschillende ervaringen als het gaat om gaming. De een had al heel wat uurtjes op de console verbrand, de ander twijfelde nog met welk knopje je moest springen. Maar geen seconde voelde iemand zich buitengesloten. En dat is misschien wel de grootste kracht van deze game: het maakt niet uit hoe goed je bent, als je maar samen speelt.

Dat zit hem niet alleen in het leveldesign, dat zich verrassend goed laat aanpassen aan wie het speelt, maar ook in de variatie. De game springt van rail shooter naar puzzel platformer en alles daar tussenin. Alsof je in een digitaal themapark terechtkomt dat met elke stap van genre wisselt — zonder dat het ooit verwarrend of onevenwichtig aanvoelt.

Beeld: EA Originals

Van sprookjesbos naar Tron

Het verhaal — of eigenlijk: de verhalen — zijn net zo chaotisch als charmant. Split Fiction draait om een twee schrijvers wiens ideeën gestolen worden. Via mysterieuze portalen betreden ze vervolgens verschillende werelden uit hun eigen fantastie om hun vrijheid en ideeën terug te claimen. Elk hoofdstuk is een setting op zich: van sprookjesbossen en reuzachtige draken tot futuristische steden met Tron-vibes.

De presentatie is kleurrijk en soepel, met een duidelijk eigen animatiestijl. De enige tegenvaller is de minimale toepassing van de DualSense feedback. Uiteraard trilt de controller genoeg met je mee, maar de gemiddelde PS5-gamer is de laatste jaren natuurlijk wel verwend met wat meer interactie.

Laat het een lichte kritische noot zijn op urenlang spelplezier. Eigenlijk weet Split Fiction tot het eind te boeien, met wie je ook speelt.

Couch co-op romantiek

Er zijn van die spellen die je niet alleen kúnt spelen, maar ook niet wílt. Split Fiction is er zo één. Het is gebouwd voor die klassieke couch co-op romantiek. Gezamelijke lachmomenten en ‘oh, dat deed ik niet expres!’-foutjes. Voor ouders die hun kids willen laten voelen waarom samenspelen op de bank ooit het mooiste was.

Er zullen vast gamers zijn die een kritische noot te kraken hebben met Split Fiction. Ik hoor daar persoonlijk niet bij: zoek een maatje, grijp die controllers en zorg voor genoeg versnaperingen. Jullie zullen wel even zoet zijn!

Eindscore: 9/10

Voor deze review speelde ik Split Fiction op de PS5. De game is ook te koop voor Xbox Series X en voor PC via Steam.

Beeld: EA Originals

In dit artikel staan affiliate links. Dat betekent dat als jij via een van deze links een aankoop doet, deze site daar een kleine commissie voor krijg – zonder extra kosten voor jou. Het helpt ons om deze site draaiende te houden en om eerlijke, onafhankelijke reviews en artikelen te blijven maken. We delen op RUSH alleen producten waar we echt achter staan en die we zelf hebben gebruikt. We hebben niet betaald gekregen voor deze review. Wel mochten we het product in deze review gratis uittesten. Dank voor je support!