‘Solar Roadways’ voorzien hele steden van stroom door zonnepanelen in het wegdek

Al eerder spraken we over innovatieve en duurzame projecten waarbij wegen en lijnen op de weg in staat zijn om UV licht te absorberen en dit vervolgens in het donker weer af geven. Hierdoor kan de weg zonder lantaarnpalen goed belicht worden.

Maar wat als we ons nou niet alleen beperken tot de lijnen van de weg en verder kijken dan alleen het verlichten van straten en autowegen? Dan kom je uit bij het project ‘Solar Roadways’, een plan om wegen te vervangen door zonnepanelen die in een honinggraatstructuur worden neergelegd.

Het idee erachter? Normaal gesproken zien we wegen als geasfalteerde paden die je van A naar B leiden, maar vervang je die wegen met zonnepanelen en individueel-gecontroleerde LED-lampen dan heb je een infrastructuur die in feite een heel continent van stroom zou kunnen voorzien.

De Amerikaanse elektrotechnicus Scott Brusaw heeft zich de afgelopen jaren bezig gehouden met de ontwikkeling van dit revolutionaire project voor energiezuinig vervoer. Niet alleen zouden de de solar roadways de zonne-energie direct in het netwerk opvangen en de hoeveelheid broeikasgassen volgens Brusaw met 75% verminderen, ook kunnen de tegels dankzij de LED-lampen oplichten als wegsignalering en opwarmen om bijvoorbeeld sneeuw te laten smelten.

Op dit moment is het project te vinden op Indiegogo. Hierop omschrijft Brusaw zijn project als:

Solar Roadways is een modulair bestratings-systeem van zonnepanelen dat sterk genoeg is om zelfs de zwaarste trucks ter wereld te dragen (115.000 kilo). Ze kunnen geïnstalleerd worden in wegen, parkeerplaatsen, voetpaden, fietspaden en speelplaatsen… eigenlijk overal onder de zon. Ze betalen zichzelf terug door het opwekken van elektriciteit die omliggende huizen en kantoren van stroom kunnen voorzien. Een landelijk systeem zou meer schone energie opwekken dan het gehele land zelf nodig heeft.

Heel leuk dus die glowing lines op de weg, maar waarom gaan we niet gelijk massaal over op deze superhandige en duurzame Solar Roadways?

0 Reacties
Reageer