‘Smartphone biedt uitkomst voor ingrediëntenlabels op voedsel’

De maatschappij is steeds meer geïnteresseerd in het voedsel wat we dagelijks consumeren, met de ‘power foods’ als hoogtepunt. Nu blijkt dat lang niet alle toegevoegde stoffen en ingrediënten op de verpakking worden getoond, zwelt de discussie omtrent ‘etikettering’ verder aan.

De Amerikaanse secretaris van Agricultuur, Tom Vilsack, denkt de oplossing te hebben: “Gebruik je smartphone”. Vilsack is van mening dat producten uitgerust moeten worden met speciale codes die consumenten kunnen scannen via hun smartphone.  Vervolgens kunnen zij via de smartphone diverse informatie inzien zoals de toegevoegde ingrediënten en hulpstoffen, allergie-informatie en de houdbaarheidsdatum.

Het is slechts een idee, maar volgens Vilsack is de voedselindustrie in staat om deze discussie in een oogwenk op te lossen. Aangezien de Food and Drug Administration (FDA) over de labels en etiketten gaat, is het idee van Vilsack geen officieel voorstel. Toch hoopt hij dat zijn idee overgenomen gaat worden door de machthebbers binnen de voedselindustrie.

Enkele voedselbedrijven hebben laten weten wel oren te hebben naar het idee van Vilsack. Een woordvoerder van de Grocery Manufacturers Association laat weten dat zij intern druk bezig zijn met het zoeken naar alternatieven van etikettering. Zij willen deze belangrijke informatie toegankelijk maken voor de consumenten zonder dat zij zich hoeven in te spannen. Scannen van het product lijkt hierbij hoge ogen te gooien.

Echter lijkt niet iedereen overtuigd van Vilsack’s idee. Scott Faber, advocaat op het gebied van etikettering, is van mening dat het idee van Vilsack niet haalbaar is. Volgens hem zijn niet alle consumenten in staat om barcodes te scannen via een smartphone.

Het is nog niet duidelijk welke stelling de FDA inneemt ten aanzien van de etikettering. Een woordvoerder laat weten dat het een goed idee is van Vilsack, maar dat het plan voorlopig niet aan de orde is.

0 Reacties
Reageer