Slimme sensor fungeert als tweede huid en voorkomt pijn bij prothese

Slimme sensoren lijken steeds kleiner en flexibeler te worden, zó klein dat ze haast onzichtbaar een onderdeel worden van ons lichaam als een soort tweede huid of ‘elektronische tattoo’. Wetenschappers hebben nu een soortgelijke sensor ontwikkeld die speciaal is gemaakt voor mensen met een prothese.

Veel mensen met een prothese, bijvoorbeeld een kunstbeen, hebben pijn doordat schuring plaatsvindt op de plek waar de huid samenkomt met de techniek. De sensor, die als een tweede huid druk kan meten, moet ervoor zorgen dat de wrijving wordt verminderd waardoor er minder snel zweren zullen ontstaan.

Dit gebeurt doordat de dunne, flexibele sensor precies in de aansluiting van de prothese wordt geplaatst. Automatisch stuurt de technologie informatie naar onderzoekers en medici die op deze manier kunnen bijhouden hoe de druk is verdeeld wanneer een patient loopt. Gebaseerd op deze informatie kunnen er aanpassingen worden gedaan om pijn te bestrijden.

In de toekomst willen de onderzoekers naar eigen zeggen ook een systeem ontwikkelen die dit soort aanpassingen direct en automatisch kan maken, ook wordt er gekeken naar andere manieren waarop de sensor kan worden gebruikt. Onderzoeker Liudi Jiang vertelt:

This is a platform technology and we envisage it could be applicable in many other healthcare sectors such as smart shoe insoles for people with diabetes, or wheelchairs or mattresses – wherever the body rubs.

De sensor, die ontwikkeld is door onderzoekers van Southampton University, zou mogelijk over drie jaar al beschikbaar zijn in het nationale zorgstelsel van Groot-Brittanië.

0 Reacties
Reageer