Schimmel gaat de wereld veroveren

Gisteravond werd in een loods van Mediamatic de eerste video van Motherboard, online magazine van VICE, getoond. In de documentaire “Schimmel: Het Plastic van de Toekomst” spreken onderzoekers en ontwerpers over hoe schimmel een goed en afbreekbaar alternatief voor plastic kan gaan vormen.

Presentator Alejandro Tauber neemt je tijdens de documentaire mee in de wereld van schimmel als vervanger voor plastic. We maken kennis met microbioloog Han Wösten, die uitlegt hoe er vorm gegeven kan worden aan schimmels door het in zaagsel of kurk te laten groeien. De gevormde schimmel die hieruit voortvloeit wordt ook wel composiet genoemd.

Naast composiet kunnen er ook andere materialen gevormd worden met schimmel. Onderzoeker Maurizio Montalti laat ons zien hoe schimmel als alternatief kan dienen voor kunststoffen als plastic en rubber. De onderzoeker kweekt de schimmel mycelium en stopt het groeiproces, waardoor hij flexibele en sterke stoffen met het micro-organisme kan maken.

Mycelium design

Kunstenaar Eric Klarenbeek richt zich op het maken van stoelen van mycelium. Hij print een ontwerp via 3D-printing uit en voegt hier de schimmel oesterzwam aan toe. Met het 3D-printen vervangt hij het oliegebaseerde plastic door grondstoffen als stro of hout. Het uiteindelijke product is licht maar heel sterk, brandwerend en waterafstotend.

Eben Bayer, eco-ontwikkelaar en CEO van Ecovative Design, gebruikt composiet ter vervanging van piepschuim. Verpakmateriaal is bedoeld om weggegooid te worden, dus is het volgens Bayer heel onlogisch dat daar iets onnatuurlijks als plastic voor wordt gebruikt. Composiet kan simpelweg in de tuin weggegooid worden omdat het natuurlijk afbreekbaar is. Daarbij vormt het geen risico’s, zoals Bayer zegt:

The packaging is already dead when it gets to your home

Na de interessante documentaire screening betreden enkele specialisten het podium. Modeontwerpster Aniela Hoitink laat schimmel in textiel groeien. Voordeel hiervan is dat schimmel textiel makkelijk gewijzigd kan worden, je kunt het afknippen maar ook bij laten groeien. Ook mede-oprichter van Mediamatic, Willem Veldhoven, spreekt met veel passie over de potentie van schimmel. Zo vertelt hij het publiek hoe Mediamatic het loods, waarin de screening zich plaatsvindt, dicht wil laten groeien met schimmel als isolatiemateriaal.

Veldhoven opent iedereen de ogen door te zeggen dat we al veel met schimmel doen, zo is bier een schimmelproduct van gist en gebruiken wij ook veel schimmels in voedsel. Nu nog de stap om schimmel te gaan zien als vervanger van plastic en textiel. Makkelijk is deze stap echter niet:

Het is een kluif om in het onderzoek van schimmels te investeren, want Nederland is best conservatief.

Zie hier de trailer van “Schimmel: het Plastic van de Toekomst”.

0 Reacties
Reageer