Robothandschoen versnelt het herstelproces na een beroerte

Goed nieuws voor personen die te maken hebben gehad met een beroerte. Onderzoekers hebben een prototype ontwikkeld van een robothandschoen die het herstelproces kan versnellen.

In veel gevallen leidt een beroerte tot verlammingen en een verdoofd gevoel in de ledematen van een patiënt. Deze verlammingen kunnen van korte duur zijn, maar over het algemeen komt hier een zwaar en langdurig herstelproces bij kijken.

Na een intensief ontwikkelingsproces hebben onderzoekers van de Hertfordshire University hier nu een oplossing voor bedacht, een robothandschoen. De handschoen is in staat om patiënten door middel van bewegingen te helpen bij het herstelproces, waardoor patiënten eerder terug kunnen treden in de maatschappij.

De handschoen wordt gedragen om de hand en de onderarm en wordt bevestigd aan alle vijf de vingers. Via de handschoen kunnen de patiënten vervolgens een videogame bedienen, waarbij zij bewegingen dienen uit te voeren die het herstelproces ten goede komen. Zo leiden patiënten onder andere een bal door een doolhof door middel van polsbewegingen.

Op deze manier worden patiënten gemotiveerd om de juiste bewegingen te maken en kunnen zij de handschoen ook thuis gebruiken, waarmee het herstelproces wordt versneld. Op basis van deze oefeningen zullen patiënten meer gevoel en kracht in hun ‘getroffen’ handen en armen krijgen.

Doordat de handschoen alle resultaten en inspanningen kan meten, is het voor artsen mogelijk om alle resultaten bij te houden. Hiermee krijgen artsen een beter inzicht in het herstelproces van hun patiënten.

De robothandschoen is geen op zichzelf staande behandelmethode, maar maakt onderdeel uit van het SCRIPT programma. Het Supervised Care and Rehabilitation Involving Personal Tele-robotics (SCRIPT) programma richt zich op het volledige herstel van patiënten die te maken hebben gehad met een beroerte. Het belangrijkste uitgangspunt hierbij is dat patiënten thuis kunnen werken aan hun herstel, zoals het geval is bij de robothandschoen.

De onderzoekers laten weten dat de handschoen al getest is op 30 patiënten. De patiënten trainden gemiddeld 100 minuten per week en de resultaten wezen uit dat zij meer kracht en gevoel in hun hand hebben gekregen na de test. Echter zal het product vooralsnog niet op de markt verschijnen, want de onderzoekers willen de techniek nog verder optimaliseren. Daarnaast zal het eerst nog gecertificeerd moeten worden.

0 Reacties
Reageer