Rijksmuseum werkt samen met Cisco aan een moderne museumbeleving


Een samenwerking met Cisco heeft er voor gezorgd dat het onlangs gerenoveerde Rijksmuseum in Amsterdam volledig is voorzien van een draadloos netwerk dat beschikbaar is voor zowel bezoekers als medewerkers. Met behulp van hun eigen mobiele apparaten hebben bezoekers hierdoor overal in het museum toegang tot een schat aan online informatie.

Het systeem sluit hiermee aan bij de doelstelling van de verbouwing van het museum om beter aan te sluiten bij de behoeften van de moderne museumbezoeker: meer comfort, betere faciliteiten en gemakkelijker toegang.

Als ICT partner van het Rijksmuseum werd Cisco gevraagd om mee te denken over het realiseren van een stabiele wifi-infrastructuur in het historische gebouw, en dit was bepaald niet eenvoudig vertelt Rob Hendriks, ICT Manager van het Rijksmuseum:

Onze eis is dat alle technologie in het museumgebouw niet de aandacht van de tentoongestelde objecten mag afleiden en daarom absoluut niet zichtbaar mag zijn voor het publiek. Zo’n 150 draadloze toegangspunten zijn daarom op een creatieve manier weggewerkt onder vloeren en achter plafonds. Dat was niet eenvoudig, want het gebouw dateert uit 1885 en is niet bepaald  wifi-vriendelijk met zijn nissen, hoeken en gaten, trappen, gangen, gewelven en verdiepingen met beton en staal die er tijdens de renovatie zijn bijgekomen. Daarnaast moeten er 10.000 tot 15.000 bezoekers per dag overal in het museum toegang krijgen tot het netwerk, óók tijdens piekuren. En dat is Cisco helemaal gelukt.

Op dit moment wordt er gekeken naar meer mogelijkheden die het netwerk zou kunnen bieden. Zo kan op basis van het netwerk worden gezien waar bezoekers zich bevinden. Het museum zou met deze informatie in kunnen springen op drukte door bijvoorbeeld tentoonstellingen anders in te richten of looproutes te veranderen.

Het Rijksmuseum laat de voornamelijk Nederlandse artistieke geschiedenis van de Middeleeuwen tot nu zien. Deze collectie van wel een miljoen objecten wil het museum graag met de wereld delen, en steeds meer voorwerpen van kunst en geschiedenis zijn dan ook online te downloaden.

Het nieuwe netwerk dat Cisco heeft aangelegd heeft er voor gezorgd dat deze info niet meer alleen voor buitenstaanders beschikbaar is, maar nu ook voor museumbezoekers zelf. Voor hen zijn apps ontwikkeld met multimediatours zodat er probleemloos dieper in de materie kan worden gedoken.

Daarnaast wordt het netwerk ook gebruikt voor gebouwbeheer en is de led-verlichting in het museum via het netwerk te regelen. Met behulp van een smartphone of tablet kan bijvoorbeeld de belichting van nieuw opgestelde kunstwerken handmatig en naar eigen wens worden ingesteld.

Het museum loopt hiermee voorop in het benutten van het potentieel van de huidige netwerken. ‘En we staan nog maar aan het begin,’ aldus Cisco. ‘Technologische ontwikkelingen rondom het Internet of Everything – het verbinden van mensen, processen, data en dingen – zullen ongekende mogelijkheden bieden om de beleving van bezoekers op een nog hoger peil te brengen.’

0 Reacties
Reageer