Review: Withing Pulse doet vooral met zijn mooie display je hart sneller kloppen

Ze waren trendsetter met hun digitale, ‘connected’, weegschalen, maar het Franse Withings kwam pas betrekkelijk laat met hun eerste activity tracker, de Withings Pulse. Een moderne versie van de stappenteller, terwijl de concurrenten hun nieuwe wearables juist ver van dat ontwerp afhouden. Kan de Pulse mee in de strijd?

Elke speler met een activity tracker geeft dezelfde belofte: meer inzicht, meer gezondheid. Lopen, rennen, fietsen en slaap, de vaste parameters zijn intussen wel bekend en uiteraard is de een nog nauwkeuriger dan de ander.

In de praktijk valt dat vaak tegen en zelfs op tamelijk “gewone” metingen als stappen of verbrande calorieën zijn de verschillen aanzienlijk. Datzelfde geldt voor de Withings Pulse, die tamelijk veel verschilt met een Fitbit One (gedragen in dezelfde broekzak) of een Nike+ FuelBand.

Maar laten we eerst eens goed kijken naar de Withings Pulse. Wat vinden we in de verpakking?

Wat opvalt is het verschrikkelijk korte USB kabeltje om de Pulse mee op te laden. Let wel, ik ben geenzins een voorstander van een bordje kabelpasta op mijn bureau, maar de korte USB-kabel leent zich eigenlijk alleen echt goed voor gebruikers van een laptop.

De Pulse is een tamelijk compacte tracker, een gegeven waar Withings zelf nogal snel een eind aan wil maken door twee forse accessoires voor de Pulse mee te leveren: een clip voor op je broek en een armbandje voor tijdens het sporten of slapen.

Met name die clip voor je broek of riem zorgde bij mij voor een fikse frons. De compacte Fitbit is nog in het centenzakje van je jeans te verstoppen, maar door de forse rubberhoes van de Pulse maakt dat voor zijn Franse tegenhanger onmogelijk.

Toch wil je je Pulse niet zomaar los in je broekzak stoppen, onbeschermd tegen kwaadwillend kleingeld of treiterend textiel. Met goede reden, want de hartslagmeter waarmee de Pulse is uitgerust is zonder hoesje behoorlijk kwetsbaar.

Dus: elk nadeel heeft zijn voordeel. Echter, doordat je Pulse zo veilig opgeborgen is zijn hoesje, ben je weer niet in staat om ‘even snel’ je hartslag te meten. Gedoe.

Direct inzicht dankzij helder display

Eenmaal in de weer met de Pulse, zul je echter direct ‘gepakt’ worden door zijn heldere display. Het navigeren door de verschillende onderdelen die getracked worden (stappen,  hoogte, afstand, verbrande calorieën) en het activeren van de slaap- of hartslagmeting middels een klein knopje werkt gemakkelijk en vlot.

4_WITHINGS_PULSE_WEB_2-PRODUCTS

Wat echter een grote winst is tegenover zijn concurrenten is dat je direct op de tracker kan terugkijken naar eerdere resultaten. De Pulse heeft namelijk de beschikking over een touch-screen en door over het scherm te ‘swipen’ kun je direct terugbladeren in de afgelopen 10 dagen.

Hartslagmeter helaas geen toegevoegde waarde

Toen ik de Pulse voor het eerst in handen had tijdens de CES in Las Vegas, was ik direct blij verrast met de ingebouwde hartslagmeter. Op dat moment vroeg ik me dan ook af of dit een grote gamechanger zou worden voor de markt, of dat er een reden is waarom andere merken dit nog niet standaard doen?

Het antwoord blijkt tweeledig. De ingebouwde tracker van Withings is een leuke extra feature, maar de resultaten zijn helaas nauwelijks serieus te nemen: regelmatig zit er tot meer dan 30 slagen verschil tussen twee metingen kort na elkaar.

Daarnaast is het door de hoesjes van de Pulse simpelweg een hoop gedoe om een snelle, accurate meting te doen. Daardoor blijft het al snel bij een sporadische actie, die je vaker niet dan wel uitvoert.

5_WITHINGS_PULSE_SPORT_HR

Niet genoeg voor op de concurrentie

De Fransozen zijn simpelweg niet te benijden. Met een aankondiging in januari waren ze al aan de late kant, concurrent Fitbit had intussen al lang en breed de omgekeerde weg bewandelt en hun Aria-weegschalen gelanceerd.

Met de launch deze zomer zat het ook al niet mee: Fitbit lanceerde bijna gelijktijdig de nieuwe Flex armband en had ruimschoots de tijd gehad om met de Fitbit One hun kennis verder uit te breiden.

Dat betekent al snel dat de verwachting is dat je met je product daar overheen gaat. Dat lukt de Pulse helaas niet, want technisch bezien is de Pulse niet verder dan wat Fitbit, Nike en Jawbone al 1.5 jaar geleden op de markt brachten.

Het schitterende display maakt echter veel goed: het is geeft direct en helder inzicht en de functie om door je geschiedenis te bladeren is wél een groot pluspunt tegenover de concurrenten.

Je kunt de Withings Pulse kopen in de webshop van het Franse bedrijf. In ruil voor 99 euro ontvang je een fraai vormgegeven activity tracker, die vooral met zijn strakke display je hart sneller zal doen kloppen!

withingspulse_banner

0 Reacties
Reageer