Review Libratone Q Adapt On-Ear: Deens design mét verstelbare noise cancelling

Met de Q Adapt On-Ear heeft Libratone een draadloze koptelefoon op de markt gebracht die aan bijna alle eisen voldoet.

Als je de Q Adapt On-Ear vast hebt valt er gelijk iets op aan de koptelefoon van 239 euro: de kunst van het weglaten. De koptelefoon is compact en weegt weinig. Daarmee valt hij meteen op in een zwerm aan noise cancelling koptelefoons.

En die minimalistische oorschelpen hebben tóch ingebouwde besturing, waardoor je niet constant met je telefoon in de hand onderweg bent. Pauzeren gaat met een druk op de rechter oorschelp en onderaan dezelfde kant pas je de hoeveelheid noise cancelling aan voor de gelegenheid. Die knoppen maken hem comfortabel in gebruik; je hoeft niet te zoeken waar ze zitten en het werkt snel.

Ook de bluetoothverbinding is snel gemaakt en blijft altijd rap reageren wanneer je de koptelefoon even niet in gebruik hebt. Je hoeft niet te wachten tot hij verbinding maakt en hoort een piepje als de toestellen elkaar al snel herkennen.

Minder comfortabel

Iets minder comfortabel is de bouw zelf. Door het design kan hij snel van je hoofd glijden als je voorover bukt en Libratone heeft blijkbaar proberen te verminderen door de koptelefoon smaller te maken zodat hij goed op je hoofd zit. Voor mijn smaak (en mijn grote hoofd) is dat té strak. Dat zorgt ervoor dat ik hem niet langer dan 2 uur op heb voor ik er echt klaar mee ben. Ook een (zonne)bril maakte hem minder fijn bij het dragen, omdat hij dan in je hoofd drukt.

Daar hield het (in het begin) niet op, want toen ik goed naar muziek luisterde ontdekte ik nog een nadeel: het geluid. In de hoge tonen was alles oké en hij klonk perfect bij het luisteren naar podcasts. Door de noise cancelling hoor je andere mensen in de trein niet, waardoor je hem niet hard hoeft te zetten. Maar bij het luisteren naar muziek ontbrak de bas en als bij stilte tussen nummers door klonk er een flinke ruis.

Je moet de app downloaden

Maar Google bracht verbetering: het is verstandig om de app van Libratone te downloaden, zodat je aanpassingen kunt doen en ziet hoeveel batterij je nog over hebt (een volle lading gaat 20 uur mee). De bas kwam door een aanpassing in de instellingen bovendien tevoorschijn, waardoor het geluid een stuk beter werd. Nog een voordeel aan die app is dat er kort instructies worden gegeven voor het gebruik. Zo wordt er uitgelegd hoe je het volume aanpast (door een ronddraaiende beweging te maken met je vingeR) en bijvoorbeeld Siri kunt gebruiken (als je een iPhone hebt) door enkel de de rechterkant van de koptelefoon te gebruiken. Een nadeel is wel dat je op deze manier niet door kunt skippen naar het volgende nummer, daarvoor moet je echt je telefoon pakken.

Fijne instelbare noise cancelling

Aan de linkerkant van de koptelefoon is het mogelijk om de verschillende standen van noise cancelling aan te passen. Libratone noemt dit zelf ‘CityMix’, een handige functie voor als je onderweg bent.

In de trein hoef je namelijk niets van je omgeving te horen, en kan je dus prima al het geluid om je heen blokkeren. Maar als je door een stad wandelt of op de fiets zit is het veiliger om een andere stand te kiezen. Libratone stelt er 4 beschikbaar, waar je uit kunt kiezen door een knopje onderaan de linker schelp. Met de minst hevige stand hoor je nog veel om je heen en dit bouwt langzaam af met de verschillende standen.

Als je écht niets van je omgeving mee wilt krijgen is daar de meest extreme stand voor, en die doet zijn werk. In een drukke trein hoor je niets meer van je omgeving en kan je echt opgaan in je muziek of podcast.

Conclusie

Het design van de Denen bij Libratone Q Adapt On-Ear springt er echt uit. Hij ziet er uniek uit, de bouwkwaliteit is goed en ook het geluid is lekker wanneer je de instellingen gevonden hebt. De mogelijkheid om op een makkelijke manieren verschillende niveaus van noise cancelling in te stellen bevalt ook, zodat je hier onderweg in verschillende omgevingen makkelijk gebruikt van kunt maken.

Een nadeel is het draagcomfort. Zeker wanneer je een wat groter heeft hebt of een bril draagt is het niet fijn om hem langere tijd op te hebben. Toch zijn dat persoonlijke problemen. Als je geen bril draagt en een kleiner hoofd hebt zal je nergens last van hebben. Dan is de Q Adapt On-Ear een goede keuze voor 239 euro. Daarmee is hij niet goedkoop, maar zijn geld waard.

Eindoordeel

Libratone Q Adapt On-Ear

7.8

Pluspunten

  • Design
  • Gebruiksgemak
  • Verstelbare noise cancelling

Minpunten

  • Te strak om het hoofd
Batterijduur
9.0
Design
9.0
Draagbaarheid
5.0
Geluidskwaliteit
8.0
Noise-cancelling
8.0
Prijs/Kwaliteit
8.0
0 Reacties
Reageer