Review Bowers & Wilkins PX: Vertrouwde topkwaliteit in een moderner jasje

Soms doet de perfecte kans een product te testen op zijn kernbelofte voor. Zoals in dit geval de ‘active noise-cancelling’ van de nieuwe, draadloze, Bowers & Wilkins PX. Gegroet vanuit de achterste rij van een overvolle vlucht Oslo – Amsterdam, waar uw redacteur in alle rust geniet van zijn muziek tijdens het schrijven van deze review.

Wie bekend is met de headsets van Bowers & Wilkins zal wellicht even moeten wennen aan de nieuwe PX. De draadloze koptelefoon is qua design duidelijk met een blik vooruit ontworpen. Ook de kleuren, spacegrey en soft gold (blauw met goud), zijn duidelijk anno 2017 en dat terwijl de iconische P5 en P7 altijd een soort van retro-vibe over zich hadden.

Verdwenen zijn ook de rechthoekige oorkussens, vervangen door een meer ovalen variant. Niet anders: de pasvorm die tussen on-ear en over-ear valt, afhankelijk van je oorschelp.

Gekantelde driver

Laten we beginnen met het geluid. Die is van een herkenbare Bowers & Wilkins kwaliteit. De Britse fabrikant heeft met de draadloze versies van de P5 en P7 natuurlijk al aangetoond dat het prima in staat is om een hoogwaardig geluid weer te geven. Ook de PX heeft weer een breed bereik en heeft dat te danken aan één nieuwe en één bekende innovatie.

Zo is de ophanging van de 40mm voor de echte kenners bekend van de pittig geprijsde P9, het absolute vlaggenschip van de Britse fabrikant. Die ophanging zorgt er voor dat de drivers geen last hebben van onnodige trillingen wanneer de bass zijn werk doet. Daarnaast zijn de drivers onder een lichte hoek van 15 graden, waardoor het geluid daadwerkelijk op een andere manier je oren binnenkomt.

Bowers & Wilkins PX

Maar opvallender is de ondersteuning van AptX HD, een vrij nieuwe standaard waarbij je draadloze muziekstroom, ongeacht het formaat, wordt omgezet naar een andere – bijna lossless – codering.

De Bowers & Wilkins PX is een van de allereerste headsets die de standaard ondersteunt en kan daardoor de beste audiokwaliteit bieden op een breed scala aan Android-telefoons en tablets. Apple gebruikers komen er ongelukkiger vanaf: AptX wordt nog niet ondersteund op iPhone of iPad en is alleen via een work-around te activeren op je Mac of Macbook.

Slimme sensoren

Een innovatieve hi-end headset wordt anno 2017 echter niet alleen meer afgerekend op geluidskwaliteit. Het liefst ziet de consument iets extra’s, zoals een ingebouwde microfoon om te kunnen bellen (aanwezig), noise-cancelling (aanwezig) en bediening op de oorschelpen (uiteraard aanwezig). De PX is echter ook nog eens extra slim, dankzij ingebouwde sensoren.

Dat zorgt voor een aantal handige features, die op papier fantastisch klinken, maar in de praktijk soms toch iets anders uitpakken. Zo heeft de headset een sensor in de oorschelpen die detecteert wanneer je de schelp optilt, bijvoorbeeld omdat een collega tegen je begint te babbelen. De PX pauzeert dan automatisch je muziek voor je en herstart deze weer wanneer je de schelp terugzet.

Werk je echter, zoals ik, met een schelp lichtjes van je oor af om niet al te oncollegiaal over te komen, heeft de sensor moeite dat verschil goed op te pikken. Gevolg: je muziek springt soms willekeurig aan of uit.

De sensoren die detecteren wanneer je de headset even helemaal afdoet en laat rusten in je nek werken echter fantastisch. De muziek op pauze en zodra je hem weer opzet springt hij direct weer aan. Is je gesprekspartner lang van stof? Springt de headset automatisch op stand-by! En zet je hem weer op, gaat hij automatisch weer aan, maakt direct verbinding met het laatst geconnecteerde apparaat en start je laatst geluisterde audiobron.

Leg je de Bowers & Wilkins PX helemaal even aan de kant? Dan schakelt hij na een aantal minuten via de slaapstand automatisch uit. Dat bespaart je weer een keertje extra opladen, precies op het moment dat je daar nu niet op zat te wachten.

Bowers & Wilkins PX

Batterijduur

Nu we het toch over opladen hebben: dat is bijzonder sporadisch, afhankelijk van je dagelijks gebruik. In mijn geval – dagelijks wat forenzen en sporadisch in de avonduren wat muziek luisteren of een serie kijken – heb ik de PX ongeveer eens in de week moeten opladen.

Het opladen van de PX blijkt in de praktijk slechts sporadisch nodig Dat komt een heel eind in de buurt van de specs die Bowers & Wilkins zelf noemt: een volledig geladen headset met noise cancellation geactiveerd zou zo’n 22 uur mee gaan in draadloze modus en 33 uur in bedrade modus. Dat is sterk afhankelijk van je ingestelde volume, maar dus ook hoe vaak je noise cancellation gebruikt. Tijdens kantooruren of een ritje op de fiets heb je die natuurlijk uitstaan, waardoor je in de praktijk waarschijnlijk genoeg variaties op die getallen zult gaan horen.

Desalniettemin beschikt de PX over verreweg de langste batterijduur ten opzichte van zijn door ons geteste concurrenten in hetzelfde prijssegment. Hoewel ook de PX niet in de buurt komt van de 40 uur batterijleven van de Skullcandy Crusher, is 22-33 uur bijzonder lang – zeker wanneer je je realiseert dat de Crusher geen noise-cancelling toepast.

Ongestoord luisteren

En dan de belangrijkste vernieuwing van Bowers & Wilkins: de PX is de allereerste headset van de Britten met noise-cancelling. Het is dan altijd even spannend hoe goed die noise-cancelling in de praktijk is. Is hij bijvoorbeeld in staat om het geluid van de motor van een vliegtuig en de constante verzoekjes van een steward tijdens het schrijven van dit stuk te filteren en de gebruiker ongestoord naar muziek te laten luisteren?

De actieve noise-cancelling van de PX is van een ongelofelijke kwaliteit Het antwoord daarop is een volmondig ‘jazeker’ – dubbel bevestigd door eerder genoemde steward. De kwaliteit van de noise-cancellng is van hetzelfde niveau als de – haast ongenaakbare – filtering van de Bose QuiteComfort 35. Een echte back-to-back test zou zomaar kunnen aantonen dat de PX zelfs nog iets beter filtert dan de Bose.

Zoals we steeds vaker zien heeft ook de Bowers & Wilkins PX een eigen app om via je smartphone nog wat tweaks toe te passen, met name op het gebied van de noise-cancelling. Zo kun je voor de 3 profielen “office”. “City” en “flight” bepalen hoe sterk de buitenwereld buitengesloten moet worden óf zelfs kan worden versterkt. Hoewel ik vaker niet dan wel het nut in zie van extra apps bij een headset, blijkt het in de praktijk toch prettig om met name die eerste twee profielen te kunnen aanpassen.

Extra doorsparen

Wie ervaring heeft met de herkenbare P5 en P7 van Bowers & Wilkins – al dan niet draadloos – zal qua geluidskwaliteit weinig moeite hebben over te stappen naar de PX. De actieve noise-cancelling en aangepaste ophanging van de drivers zorgen voor een absolute upgrade van de beleving en vergoeilijken de aanschaf. Wellicht dat het nieuwe – duidelijk wat modernere – ontwerp een drempel zal zijn voor de echte fans, maar ook dat vraag ik me af.

Met een prijskaartje van €399 komt de PX direct in een hoger segment en valt hij wellicht voor een groot deel van de zoekers naar nieuwe headsets af. Het staat echter buiten kijf dat de Bowers & Wilkins PX in dat hogere segment thuishoort, zowel qua geluidskwaliteit als noise-cancellation en design. Dat betekent helaas dus ook een hoger prijskaartje en wellicht nog even wat extra doorsparen en jezelf belonen, in plaats van je neer te leggen bij minder.

Eindoordeel

Bower & Wilkins PX

8.5

Pluspunten

  • Kraakhelder geluid
  • Prima batterijduur
  • Top noise-cancelling

Minpunten

  • On-ear of over-ear?
  • Niet compact mee te nemen
  • Sensoren soms gevoelig
De Bower & Wilkins PX is de eerste draadloze headset met actieve noise-cancelling van de Britse fabrikant
Design
9.0
Draagbaarheid
8.0
Geluidskwaliteit
9.0
Noise-cancelling
9.0
Batterijduur
8.0
Prijs/Kwaliteit
8.0
0 Reacties
Reageer