RapidSOS laat je hulpdiensten alarmeren via één druk op de knop

De Amerikaanse startup RapidSOS heeft een nieuw platform ontwikkeld om hulpdiensten te alarmeren. Volgens het bedrijf is de traditionele manier van hulpdiensten inschakelen via noodnummers als 911 (VS) en 112 (NL) dermate verouderd.

Uit onderzoek blijkt dat diverse slachtoffers ‘onnodig’ overlijden tijdens een ongeval, omdat de hulpdiensten niet op tijd werden ingelicht. Dit is echter niet te wijten aan gebrekkige omstanders, maar vooral het systeem om hulpdiensten te alarmeren zou hier debet aan zijn.

Zo blijkt dat miljoenen telefoontjes naar het Amerikaanse noodnummer 911 werden afgebroken wegens storingen en haperingen in het systeem. Hierdoor werd kostbare tijd verspild, wat in vele gevallen een noodlottige afloop betekende.

rapidsos

Om dit probleem op te lossen hebben onderzoekers en ontwikkelaars van het MIT, Harvard, Yale en Columbia de handen ineengeslagen en ontstond RapidSOS. De startup heeft inmiddels een compleet platform opgezet om hulpdiensten te alarmeren via diverse diensten. Zo stellen zij gebruikers in staat om via één druk op de knop alle benodigde informatie door te sturen naar de alarmcentrale, zodat de hulpdiensten direct op pad gestuurd kunnen worden.

Via de app, One-touch-911, hebben omstanders de mogelijkheid om doelgericht hulpdiensten te alarmeren. Op het beginscherm kunnen gebruikers aangeven om wat voor ongeval het gaat en welke hulpdiensten er gewenst zijn. Hierdoor kunnen omstanders binnen een minuut de brandweer of een ambulance oproepen. Daarnaast stuurt de app automatisch de exacte locatie mee, waardoor omstanders niet langer hoeven uit te leggen waar ze zich bevinden.

rapidsos

Om hulpdiensten nog beter te informeren, kunnen gebruikers daarna nog specifieke informatie toevoegen. Zo is het mogelijk om foto’s en video’s mee te sturen en is er ruimte om via tekst- en spraakberichten aanvullende informatie te verstrekken. Echter zijn de hulpdiensten dan al onderweg, waardoor zij geen tijd verliezen.

RapidSOS heeft de nieuwe app inmiddels gelanceerd op Kickstarter en hoopt 60.000 dollar in de wacht te slepen via het platform. Via Kickstarter kunnen personen zich inschrijven voor de beta test, waardoor zij als eersten de app mogen gebruiken. Volgens het bedrijf wil het in augustus de eerste versie van de app gaan uitrollen in 135 landen.

0 Reacties
Reageer