Oud is goud: PC-gamers steken liever hun geld skins en mods dan in nieuwe games

“Nieuw is altijd beter”, was de lijfspreuk van een oud-collega. Behalve in de games-industrie, zo lijkt het. In het veranderende landschap van gaming blijkt dat PC-spelers zich massaal wenden tot oude favorieten én dat hun geldstromen verschuiven van nieuwe titels naar microtransacties. Dat blijkt uit recent onderzoek onder 72.000 gamers in 36 landen.

Gemiddeld zes jaar oud

Volgens het onderzoek van Newzoo speelt meer dan 60% van de actieve PC-gamers wereldwijd titels die al meer dan zes jaar oud zijn. In plaats van hun geld te steken in de nieuwste releases, keren spelers massaal terug naar klassiekers als Grand Theft Auto V, The Sims 4, Minecraft en Elden Ring. Titels die hun plek op de harde schijf al jaren met trots verdedigen.

Dat betekent niet dat er geen ruimte is voor nieuwe games, maar de honger naar verse ervaringen is minder gretig dan voorheen. Gamers lijken selectiever geworden. Dat lijkt mede gevoed te worden door de stortvloed aan middelmatige releases, technische issues en de torenhoge prijzen van nieuwe games.

Personalisatie en controle

Nog opvallender: het rapport toont aan dat PC-gamers gemiddeld meer geld uitgeven aan microtransacties dan aan volledige games. Of het nu gaat om cosmetische skins, battle passes of andere uitbreidingen in The Sims: het blijkt makkelijker én aantrekkelijker om geld te steken dan investeren in iets compleet nieuws.

Kotaku trekt daaruit een stevige conclusie: de economie van PC-gaming is verschoven. Niet langer draait het om het nieuwste van het nieuwste, maar om het verdiepen van bestaande ervaringen. Spelers willen investeren in hun eigen verhaal, hun stijl, hun progressie. En die transacties zijn op hun beurt weer een onderdeel van een bredere cultuur van personalisatie en controle.

Balanceeract

Voor de industrie betekent dit een reality check. Het businessmodel waarin grote studios vol inzetten op dure, risicovolle releases met bombastische trailers en dure marketingcampagnes, komt zo steeds verder onder druk te staan. Tegelijkertijd geven spelers een duidelijk signaal af: Investeer genoeg in kwalitatieve games met genoeg vet op de botten om lang te blijven beklijven. Met de juiste balans kun je de houdbaarheidsdatum van je nieuwe release zomaar met een aantal jaren verlengen.

De grotere balanceeract is er een die we herkennen uit andere takken van de entertainement-industrie. Het is natuurlijk aanlokkelijk om als industrie alles te optimaliseren voor winst en alles in een formule te gieten. Ik kijk naar jou, Marvel. Creativiteit en originaliteit sneuvelen makkelijk als alles geoptimaliseerd wordt voor winst.

Het onderzoek van Newzoo geeft stof tot nadenken: hoeveel triple-A lanceringen versus nieuwe creatieve ideeën heeft een gamestudio op de lange termijn echt nodig om te overleven?

Foto: Shutterstock

Johan Voets

Johan Voets

Johan is co-founder van RUSH, een uitgave van OK GO. Op RUSH schrijft hij vooral over technologische innovatie, games, films, de toekomst van automotive en sport.