Onderzoekers denken ontdekt dat het erop lijkt dat de hersenen een tien keer zo grote opslagcapaciteit hebben dan gedacht. Met de ontdekking zou onder andere het deep learning-proces in computers verbeterd kunnen worden.
De onderzoekers van het Salk-instituut deden onderzoek naar de synaptische verbindingen in de hippocampus van rattenhersenen. Deze synapsen zorgen voor de communicatie tussen neuronen en bijvoorbeeld het vertalen van het korte termijn geheugen naar het lange termijn geheugen.
Door middel van een 3D-reconstructie bleek dat er veel meer variatie in de afmetingen van de synaptische verbindingen zat dan gedacht. Deze afmetingen zijn samen verantwoordelijk voor de signaalsterkte. Zo geven grotere synapsen een sterker signaal door waarmee de synaptische verbindingen sterker worden. Hiermee kan de opslagcapaciteit van de hersenen geschat worden aan de hand van het aantal synapsen en de afmetingen.
Met de ontdekking kunnen onderzoekers beter begrijpen hoe de hersenen werken en tests uitvoeren. Hiermee zouden de onderzoekers onder andere ontdekt hebben dat een enkel afwijkend signaal dat een synaps doorgeeft, weinig invloed heeft en succesvolle signalen juist steeds sterker worden.
Deze ontdekking zou daarom goed gebruikt kunnen worden om bijvoorbeeld het ‘deep learning’ proces in computers te verbeteren: neurale netwerken promoten de gewenste signalen en negeren de ongewenste signalen waardoor het leren betere resultaten geeft.