Oplossing voor extremistische internetopmerkingen? Spellingscontrole voor haatopmerkingen

Eric Schmidt, bestuursvoorzitter bij Google, heeft zich wederom met een lichtelijk controversieel voorstel uitgelaten over het internet. In oktober noemde de bestuursvoorzitter het Europese Gerechtshof nog een bedreiging voor het internet. Nu doet Schmidt een ander voorstel: het internet zou er volgens hem op vooruitgaan als er spellingscontrole zou komen voor haatopmerkingen.

In een artikel dat hij schreef voor The New York Times zegt Schmidt dat technologie ervoor kan zorgen dat er automatisch extreem materiaal gefilterd zou kunnen worden. Dit zou in zijn ogen zorgen voor “deëscalatie van spanningen op social media” en “haalt video’s weg voordat ze verspreid worden.”

Het artikel vloeit voort uit een oproep van Amerikaanse democratische president kandidate Hillary Clinton aan Silicon Valley om mee te helpen in de aanpak van terrorisme. Meer specifiek om in het gevecht tegen IS te helpen:

We moeten de disrupters aan het werk zetten om ISIS te verstoren.

De recente aanslagen in Parijs hebben geleid tot een discussie waar de versleuteling van data onder druk komt te staan. Bedrijven als Apple weigeren na de onthullingen van Edward Snowden versleuteling van bestanden uit te schakelen, aangezien ze geloven in het recht op privacy van de burgers. Overheden grijpen massaal de aanslagen aan om mensen ervan te overtuigen dat versleuteling meer kwaad dan goed doet. Schmidt vervolgt zijn verhaal:

Zoals met alle grote vooruitgangen, zoals ruime toegang tot het web, heeft serieuze obstakels met zich meegebracht. Zoals bedreigingen voor vrijheid van meningsuiting, walging over surveillance en angst voor online terroristische activiteiten. Voor al het goede dat men met deze tools kan doen zijn er altijd mensen die het gebruiken om mensen kwaad mee te doen.

Dit soort inmenging van bedrijven als Google lijkt op het eerste oog goed bedoeld, maar is op langere termijn niet wenselijk. Het bedrijf dat sowieso een tweeledige reputatie heeft als het aankomt op privacy is misschien niet de beste partij om te beslissen over wat men wel en niet mag zien. Benieuwd wat privacy voor jou betekent? Lees anders de ‘5 vragen over privacy die je niet durft te stellen.’

0 Reacties
Reageer