Onbemande robotbootjes brengen de wereldzeeën, klimaatverandering en tsunami’s in kaart

Sensoren kunnen niet alleen gebruikt worden om ons menselijk gedrag in kaart te brengen, ze worden al geruime tijd ingezet om de wonderen der natuur te tracken. Het bedrijf Liquid Robotics bijvoorbeeld maakt sensor robots die er uitzien als een kleine kano. Maar vergis je niet: Deze onbemande vaartuigen trotseren op dit moment de wereldzeeën.

De zogenaamde Wave Gliders zijn kleine bootjes die vaak midden op de oceaan worden gedropt. Uitgerust met sensoren verzamelen deze vaartuigen zo data over de stromingen op zee, klimaatverandering, flora, fauna, visserij en weersomstandigheden. Veel van de Gliders hebben inmiddels al tientallen orkanen meegemaakt, en de apparaten zouden onder meer in staat zijn om tsunami’s te voorspellen.

img_product-configured-lineup

Deze week lanceerde het bedrijf een nieuwe versie van de Wave Glider, de SV3. Die nieuwe versie is onder meer uitgerust met zonnepanelen zodat het zichzelf van nieuwe energie kan voorzien en communicatie met het vaartuig mogelijk blijft. Het nieuwe model kost helaas wel een slordige $300,000, maar gelukkig raakten er tot op heden nog nooit Wave Gliders kwijt: Dankzij de ingebouwde sensoren zijn ze immers altijd weer op te sporen en ze kunnen ook zelf naar een locatie toevaren. Van het oude model dobberen er op dit moment al zo’n 200 rond. Uiteraard rondom gebieden zoals de Noordpool of de Bermuda driehoek, maar ook op bijvoorbeeld Loch Ness. Benieuwd wat ze daar binnenkort ontdekken!

In onderstaande video legt Liquid Robotics CEO Bill Vass uit hoe de Wave Gliders werken en waarom ze zo belangrijk zijn voor de oceanologie en mariene wetenschap.

0 Reacties
Reageer