Drie redenen waarom de techindustrie naar de natuur zou moeten kijken

Afkijken bij de natuur is een beproefde techniek in de kunsten. En waarom ook niet? Het behelst de geheimen van het leven, schoonheid en overleven. Survival of the fittest is alleen een uitspraak omdat het echt waar is.

“De natuur is het beste voorbeeld hoe je je kan aanpassen aan verandering”, stelt bioloog Dr. Nina Gaißert. In haar talk op Tedx Amsterdam illustreert ze dit met de seizoenen en elke verandering die daarvan gevolg is.

“Een blaadje dat net nog aan de boom hing, de sneeuw die binnen een paar maanden uit de lucht zal vallen waarna voorzichtig de eerste krokusjes weer ontpoppen: het is de natuur waar we een puntje aan kunnen zuigen als het aankomt op veranderingen in deze wereld.”

Het logische gevolg van de natuur als inspiratiebron: ‘bionic thinking’.

Seizoenen

Gaißert bedoelt daarmee dat we terug moeten grijpen naar de kennis die de natuur bevat: “De enige reden waarom mensen niet kunnen vliegen, is omdat we te zwaar zijn. De natuur leert ons dat we moeten afvallen, vogels hebben immers holle botten. Dit gegeven kunnen we omzetten naar nieuwe technologieën.”

De grootste verandering waar technologie en makers met behulp van de natuur als inspiratiebron op kunnen inspringen: gepersonaliseerde producten. Waren we vroeger tevreden met hetzelfde product als de buurman, inmiddels eist de moderne consument meer. “Maar om tot custom made te komen, moet het productieproces drastisch veranderen”, aldus Nina Gaißert.

3 principes

Dankzij miljarden jaren aan werkervaring, is de natuur voorzien van vernuftige oplossingen. Van het verslaan van zwaartekracht met plakkerigheid tot het inzetten van suikers bij langdurige dehydratie.

In haar Tedx Talk doet de Duitse bioloog uit de doeken hoe haar bedrijf Festo dit doet.

1. Kijk naar de flexibiliteit van reptielen zoals hagedissen

De tong van een hagedis is in slow-motion het meest fantastische wat je zult zien. Het grijpt een insect met de top – en haalt het ongeacht de grootte – naar binnen. Die flexibiliteit en ‘draagvermogen’ is iets dat technologen kunnen verwerken in het proces van een productielijn.

2. De communicatie van mieren

Mieren zijn een rolmodel. Hun communicatie is simpelweg fantastisch, aldus Gaißert. “Het mooie eraan is: in hun eentje kunnen ze weinig, maar samen heel veel.” Ze verwijst naar het voorbeeld van de Mediterraanse kust: van Italië tot Griekenland: de strook is vol van mieren en allemaal staan ze met elkaar in contact.

https://twitter.com/nehminehms/status/799609358762078208

Het bedrijf waar Gaißer werkt, bouwde een kleine robot-mier na om te kijken hoe objecten het beste autonoom maar samen, kunnen worden verplaatst. De robot-mieren zijn zo geprogrammeerd dat ze zichzelf organiseren. Daarvoor was het nodig dat alle computers op het lijfje zelf bevestigd zitten. Extra bijzonder: de kleine robot leert zijn eigen benen van a naar b te komen.

3. De complexiteitsvermindering van een libelle

Een libelle weegt heel weinig, en de vleugels zie je haast niet. Het kan desondanks zo’n 1000 kilometer vliegen zonder te landen. “Dit kan alleen omdat elke vleugel individueel kan worden bewogen”, legt Gaißert uit.

Ook naar het model van de libelle, bouwde haar bedrijf een robot na. Meer toffe voorbeelden vind je in haar Tedx Talk, dit interview én gewoon in de natuur. Nina Gaißert vraagt ons als we de volgende keer gaan wandelen in het park of de bergen, met open ogen naar de vlinders en vogels te kijken. “Leer ervan. Het kan jouw ideeën laten vliegen.”

0 Reacties
Reageer