Twaalf alcoholverslaafden in Nederland testen sinds deze week met een nieuwe enkelband in de strijd tegen het veroorzaken van overlast of het plegen van strafbare feiten. De enkelband meet alcoholgebruik via de samenstelling van het zweet. In de Verenigde Staten een reeds beproefde methode, in ons kikkerlandje nog even nieuw, maar de eerste reacties overwegend positief.
Sinds deze week test de Stichting Verslavingsreclassering GGZ de nieuwe enkelband. Alcoholverslaving is voor het grootste deel van de cliënten van de SVG de reden van hun connectie met de stichting. En hoewel een deel van hen een alcoholverbod kan worden opgelegd door rechter wanneer zij overlast veroorzaken of strafbare feiten plegen, blijkt in de praktijk vaak dat de gebruikte controles zich beperken tot een controle van de laatste twaalf uur.
De nieuwe alcoholband kan ieder half uur meten en detecteert al alcohol bij een enkel biertje. Vervolgens worden de resultaten verzonden naar een centraal meldpunt. De enkelband is dan ook niet bepaald een subtiele wearable, tot frustratie van sommige dragers. “In de sportschool, vooral onder de douche: iedereen kijkt naar je. Maar niemand durft ernaar te vragen“, aldus een van de proefpersonen.
Toch is men bij SVG over het algemeen tevreden. “Hiermee krijg je continu een beeld van de alcoholspiegel in iemands bloed“, aldus directeur Edwin ten Holte. “Het is een aanvulling op de blaas- en bloedtest. Wij proberen het gedrag van verslaafden te veranderen, maar daarvoor moet je eerst weten hoe ernstig het probleem is. En je kunt nou eenmaal niet voortdurend bij iemand bloed prikken of hem laten blazen.”
De directeur hoopt dat Nederland het voorbeeld van de VS, waar de band al jaren geldt als een effectief middel in de strijd tegen alcoholverslaving. Dat zou betekenen dat de band een onderdeel moet worden van het strafrecht, een stap waar de SVG al actief voor aan het lobbyen is bij staatssecraris Teeven.