Steeds meer landen geven aan dat ze data van bekende sociale netwerken zoals Facebook en Twitter, op lokale servers in eigen land willen gaan opslaan. De volgende in dat rijtje is Brazilië, die naar aanleiding van alle ophef rondom NSA begonnen is met het treffen van extra privacy maatregelen.
In Brazilië onstond grote ophef over PRISM nadat bekend werd dat het onder meer gebruikt werd om de Braziliaanse president Dilma Rousseff te bespioneren. Naar aanleiding van deze affaire is onderzocht in hoeverre een maatregel kan worden ingesteld waarbij data van bijvoorbeeld Google en Facebook in eigen land gehost moet worden, zodat de Amerikaanse overheid er niet meer bij kan.
Van een zogenaamde ‘datawet’ is op dit moment ook in veel andere landen al sprake. Het zou grote impact hebben op bedrijven als Google, die hun data over het algemeen over veel verschillende servers verspreid hebben staan en juist daardoor in staat zijn hun diensten snel en betrouwbaar aan te bieden. Wanneer er in elk land straks custom oplossingen moeten worden gebouwd vanwege lokale privacywetgeving, zou het ‘wereldwijde web’ ineens weer behoorlijk verdeeld kunnen raken.