Nederlandse student maakt Vuvuzela-netwerk, een verbeterde versie van het Tor-netwerk

De Nederlandse Jelle van Hoof, student aan de Amerikaanse universiteit MIT, heeft een variant op het Tor-netwerk ontwikkeld, dat de identiteit van de gebruikers nog beter moet beschermen. Dat laat van Hoof weten tegenover het ANP.

Eerder schreven wij al een uitgebreid stuk over het dark web en het bijhorende Tor-netwerk. Het netwerk verbergt de identiteit van gebruikers door het internetverkeer via zogenaamde nodes om te leiden. Op deze manier is het voor inlichtingendiensten moeilijk om het verkeer te koppelen aan individuele computers. Toch is het niet onmogelijk, door bepaalde lekken in het systeem zijn sommige Tor-gebruikers ontmaskerd. Het systeem van Jelle van Hoof moet hier verandering in gaan brengen.

Een sterke tegenstander kan de hele menigte volgen en nauwkeurig zien dat ik praat met de eerste tussenstap. Die praat met het tweede tussenpunt, enzovoort. Daarnaast kan de tegenstander zien wat er heen en weer gaat. Als ik met een stapel kranten een menigte in ga, en iemand anders verlaat daarna de menigte met een stapel kranten, weten ze dat die van mij moet komen, zonder dat ze ons ooit hebben zien praten

Met het Vuvuzela-netwerk gaat van Hoof op basis van het Tor-netwerk een extra laag aan anonimiteit toevoegen. Door niet alleen ‘echt’ verkeer op zijn netwerk rond te sturen, maar ook nep-verkeer, is het voor buitenstaanders niet meer te zien welk verkeer waarheen leidt.

Deze schijnbewegingen zorgen ervoor dat iedere computer in het Vuvuzela-netwerk evengrote pakketjes naar elkaar sturen. Omdat deze even groot zijn als de ‘echte’ pakketjes is het voor buitenstaanders niet te zien welk pakketje echt en welke nep is.

Ondanks dat het prototype van het netwerk af is, is het systeem nog niet klaar om in de lucht te gaan. ”Vuvuzela is afhankelijk van een klein aantal vertrouwde servers, die moeten worden beheerd door zeer betrouwbare mensen met veel geld. Die zijn niet zo gemakkelijk te vinden.”

0 Reacties
Reageer