Nationale dag van de thuiswerker: een jaar lang thuiswerken

De dag van de thuiswerker: het is vandaag een jaar geleden dat het aantal thuiswerkers in Nederland flink verhoogd werd door corona. Een jaar geleden had niemand voorzien dat er dit jaar zoveel mensen vanuit huis zouden werken. Waar de thuiswerkers voorheen nog een klein clubje waren, zit het grootste gedeelte van werkend Nederland tegenwoordig aan huis gekluisterd. Wat heeft een jaar lang thuiswerken nou eigenlijk gedaan met de meeste werknemers? En valt er nog meer te verbeteren?

Voorheen genoot je misschien nog van een dagje thuiswerken: je kon tenslotte langer in bed blijven liggen omdat je geen reistijd had. En in je pyjama de dag beginnen, niemand die dit doorhad. Natuurlijk zitten er voordelen aan thuiswerken, maar helaas kleven er ook een aantal nadelen aan.

Sociaal

Te beginnen met het missen van collega’s om ons heen. Natuurlijk kunnen we (een beetje) bijkletsen met onze collega’s op Zoom, of op Slack, maar dat is zeker niet hetzelfde. Uit onderzoek van van Moneypenny, Nyenrode Universiteit en de Open Universiteit blijkt dat 41 procent van de respondenten de emotionele ondersteuning van collega’s mist. Dat laat zien dat collega’s belangrijker zijn dan ooit tevoren.

Het zou dan ook goed zijn voor een werkgever om zo nu en dan even in te checken bij de collega’s. Niet per se om over werk te praten, maar juist over hoe het met ze gaat. Deze meetings, want het moet natuurlijk wel ingepland worden, kunnen de korte, gezellige gesprekjes bij de koffieautomaat een klein beetje vervangen. Je voelt je als werknemer daardoor meer verbonden én beter begrepen, aldus Mark Bloem, directeur bij SD Worx Nederland.

Waardering voor thuiswerkers

Want het gevoel om begrepen en gezien te worden, blijkt ook erg belangrijk te zijn voor de thuiswerkers. Dat kan zowel online, als offline. En dat hebben een hoop werknemers het afgelopen jaar gelukkig ook gezien in de vorm van een kaart, een borrelpakket voor een online pubquiz, handige gadgets of een lekkernij voor tijdens de feestdagen.

Vergaderen

Tot slot is er natuurlijk het vele vergaderen. De meesten van ons zijn inmiddels vergader-moe en dat is niet gek ook. Het vergaderen via een videogesprek op Google Meet, Teams of Zoom kost vele malen meer energie, dan wanneer je dat met z’n allen in één ruimte doet. En tegenwoordig rollen we van de ene vergadering in de andere, mét beeld ook vaak. En ondanks dat deze vergaderingen vermoeiend kunnen zijn, is het wel fijn om even een sociaal momentje te hebben met je collega’s of werkgever. Voor die vermoeidheid is dan ook een simpele oplossing te voor te vinden, zegt Bloem: maak de vergaderingen korter. Als je écht veel vergaderingen op een dag hebt, kun je er ook voor kiezen om je beeld gewoon even uit te zetten. Dan kun je toch even bijkletsen, zonder dat het vermoeiend wordt om de hele vergadering naar je collega te moeten kijken (en andersom).

Beeld: Shutterstock

0 Reacties
Reageer